Fermierii au dreptul să fie informați corect. Și din acest motiv Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) a creat Rețeaua Independentă de Testare și Analiză în Câmp (RITAC). Deoarece obținerea unor informații detaliate costă foarte mult, APPR a hotărât ca acestea să fie accesibile numai membrilor cotizanți, marele public având totuși acces la informații generale, numeroase și interesante.
Deocamdată, nemembrii APPR, pot completa informațiile primite de la RITAC cu cele de la companiile de semințe. Și iată cum.
Obiectiv. Îmi propun să aleg câțiva hibrizi pentru o fermă de familie din județul Călărași, pentru două parcele cu potențial de producție diferit. Din acest motiv am analizat numai rezultatele RITAC de la testările efectuate în sudul țării în județele DJ, OT, TR, CL, IL și BR la neirigat, în 8 localități marcate cu cifre arabe (vezi tabelul).
Din cei 127 hibrizi care au fost testați în fiecare localitate, am eliminat 41 care participau incognito, sub denumirea APPR1-n.
Pasul 1: alegerea companiilor care furnizează hibrizii cu nivelul de productivitate dorit.
Din informațiile RITAC publicate de APPR, fermierii pot afla următoarele:
- Care sunt companiile de semințe și distribuitorii care „au curajul” să participe la testări, privite din păcate ca o „competiție” informală.
- Hibrizii propuși de companii și distribuitori. Unele companii schimbă hibrizii de la un an la altul, astfel încât este imposibilă determinarea stabilității producției în timp.
- Companiile și distribuitorii care își cunosc suficient de bine hibrizii, astfel încât să nu propună participarea la testări a unor hibrizi a căror producție să fie considerată prea mică (cu excepția accidentelor experimentale).
RITAC a fost creat adaptând un model Arvalis, a cărui scop este acela de a afla cei mai productivi hibrizi în condiții bine definite.
Din acest motiv am făcut o listă cu cei mai productivi doi hibrizi din fiecare localitate unde s-au realizat testările.
*(1..n) în coloanele „Producția kg/ha” reprezintă locul ocupat de valoarea respectivă în ierarhizarea rezultatelor din localitățile din sudul țării la neirigat, în număr de 688 perechi hibrid/localitate. Nu am luat în considerare hibrizii cu nume de cod APPR. **La Mihail Kogălniceanu nu am luat în considerare hibridul clasat pe primul loc deoarece numele lui nu este cunoscut. I# – nu au intrat în calcule pentru alegerea hibrizilor potriviți pentru o fermă din județul Călărași. III#*** și IV#*** – Irigat
Observații
Hibrizii Pioneer au avut cele mai mari producții, dar nu știm dacă acestea sunt diferite semnificativ față de cele de pe locul 2 sau 3, deoarece nu avem încă interpretarea statistică a rezultatelor, care va fi accesibilă numai membrilor APPR.
Lipsesc din rezultatele formale datele despre producțiile hibrizilor Monsanto și Limagrain. Ele vor fi cunoscute doar de membrii APPR.
Pe lângă consacratele companii precum Pioneer, KWS, Maisadour, Syngenta, au apărut și nume noi cu hibrizi valoroși, cum ar fi Evo Plant.
Pasul 2: alegerea celor mai potriviți hibrizi din fiecare companie selectate la pasul 1, pentru o fermă de familie din județul Călărași.
Pentru exemplificare, voi alege o singură companie, Pioneer, pentru a arăta că fără explicații pertinente, numai datele de producție nu garantează alegerea celor mai potriviți hibrizi. În locul hibrizilor s
de la Pioneer ar putea fi cei de la KWS, Syngenta, Maisadour, Caussade etc. Am selectat hibrizii Pioneer, deoarece sunt mai mulți „candidați”, iar alegerea lor este mai dificilă fără ajutor.
În sudul țării, la neirigat RITAC a testat 11 hibrizi Pioneer în 8 localități. Am găsit următoarele informații:
Producțiile obținute de hibrizii Pioneer au variat de la 13.850 kg/ha la Caracal – OT (P0943), la 5.679 kg/ha la Albina – Brăila (P0217).
Mediile producțiilor celor 11 hibrizi cultivați în 8 județe, au variat de la 9.730 kg/ha (P8834), la 11.285 kg/ha (P0943).
Așadar, ce hibrid aleg pe baza informațiilor RITAC?
- P0943 FAO 540 – hibridul cu cea mai mare medie a producțiilor (11.285 kg/ha) în 2019 în 8 localități din sudul țării?
- P0217 FAO 440– hibridul cu cea mai mare producție (13.604 kg/ha) la testările din județul Călărași în 2019, dar foarte mică la Albina – BR? Ar fi meritat o explicație.
- P9903 FAO 360 – hibridul cu o medie de 11.668 kg/ha în 3 localități din județele Călărași și Teleorman (Fundulea, Sărulești și Furculești) în 2019?
- P9978 FAO 390 – hibridul cu o medie de 11.923 kg/ha în 3 localități din județul Călărași și Teleorman (Fundulea, Sărulești și Furculești) în 2019?
- P9911 FAO 410 – hibridul cu producții mari (11.736 kg/ha în 2019) și constante în testările de la Fundulea, în perioada 2016-2019?
Din acest punct, trebuie să cer ajutorul unui reprezentant al companiei de semințe, după ce stabilesc potențialul de producție al fiecărei parcele pe care o voi semăna cu porumb. Pentru o parcelă cu un potențial de 11 t/ha, cu precipitații anuale în jur de 600 mm, reprezentanții Pioneer mi-au propus următorii hibrizi: P9415, P9889, P9978, P0217, P0900, P0943, ceea ce înseamnă că nu trebuie să iau decizii pe baza unei singure surse de informații. Poate că aș fi trecut și eu pe listă pe P9415, dacă aș fi făcut următoarele raționamente, bazate pe informațiile din catalogul Corteva online:
- Stabilitate, adaptabilitate în toate arealele de cultură – promițător pentru o locație necomunicată.
- • Recomandat a se cultiva în condiții de tehnologie medie –este potrivit, deoarece ferma este de familie.
- • Deosebită toleranță la secetă și arșiță. Polen viabil la temperaturi de peste 37ᵒ C – foarte potrivit pentru județul Călărași.
Peste câțiva ani, când vor fi suficiente date multianuale, RITAC va putea recomanda cei mai stabili hibrizi dintr-o anumită regiune.
Pasul 3. Optimizarea tehnologiei. Într-o postare ulterioară voi analiza tehnologia optimizată hibrid/parcelă.
Concluzii/propuneri
- Datele obținute de RITAC sunt utile și interesante. Dar nu ar trebui ca utilizarea lor să fie condiționată de plata cotizației în APPR. Nu toți fermieri au nevoie de informații „all inclusive”
- Să nu fie totul moca, de acord, dar nemembrii APPR să poată cumpăra pachete de informații de complexitate diferită. Nu toți au nevoie de informații despre 130 de hibrizi, în 5-6 județe, din care, o parte, nu o să se cultive niciodată, despre năut sau alte plante ce vor fi testate.