De la lume.. comentate: umiditatea la recoltare a porumbului

  1.  (Statele Unite)

Deoarece în Statele Unite se cultivă o suprafață uriașă cu porumb, de 33,5 milioane ha în 2017, cu o producție medie de 11 t/ha, este normal să existe mari variații tehnologice și în ceea ce privește recoltarea.

Umiditatea la care începe recoltarea în boabe diferă foarte mult, de la 25% la 15%, în funcție de mai multe criterii.

De ce se recoltează la umidități semnificativ mai mari decât cele de păstrare (14%-13% pentru perioade lungi)?

Alegerea umidității de recoltare a porumbului constă în găsirea unui raport rezonabil între costul uscării în cazul recoltării timpurii și valoarea pierderilor de producție la recoltarea întârziată.

În Statele Unite umiditatea standard la porumb este de 15,5%, dar când se păstrează 4 sau mai multe luni, umiditatea se reduce. 

O regulă aproape generală este aceea de a se recolta la umidități cât mai apropiate de cea standard, pentru a se reduce cheltuielile cu uscarea. Din acest punct de vedere, recoltarea porumbului ar trebui făcută la umiditatea de 15,5% sau puțin mai mare.

Particularitățile biologice și tehnologie ale porumbului au făcut ca o serie de pierderi de producție să fie asociate cu perioada/umiditatea de recoltare, cum ar fi:

  1. În zonele cu furtuni violente în perioada de sfârșit a recoltării, care pot culca până la 90% din plante, recoltarea începe mai devreme, la umidități mai mari, astfel încât pierderile cauzate de căderea plantelor în timpul „furtunilor târzii” să fie evitate.
  2. Cultivarea hibrizilor tardivi, foarte productivi, în statele din nordul SUA, este posibilă numai dacă recoltarea se face la umidități mari, deoarece aceștia nu pot ajunge în câmp la umiditatea standard.
  3. Se pare că există un tip special de pierderi, numite „fantomatice” „misterioase” sau „invizibile”, care apar când se lasă porumbul să se usuce în câmp, după atingerea maturității fiziologice. Părerile sunt însă împărțite:
    • Extensioniștii de la mai multe universități (Carolina de Nord, Purdue Indiana) au observat pierderi de producție de diferite valori, de la 0,6 la 1,6%, pentru fiecare procent de umiditate, determinate de respirația semințelor De exemplu, când umiditatea scade în câmp de la 25% la 15%, producția se micșorează cu 1% pierderi * 10 procente de umiditate = 10% pierderi. Pierderile sunt mai mari (respirația este mai intensă) când vremea este rece și umedă. În general pierderile cresc odată cu reducerea vitezei de uscare a boabelor (diametru mare al rahisului la știulete, pănuși groase care acoperă bine știuleții etc.
    • Circulă chiar o povestioară despre un fermier care a întrerupt recoltarea porumbului când umiditatea boabelor era de 26%, iar producția exprimată la umiditatea 15,5% era de 12,6 t/ha. Când s-a reîntors în solă, după 3 săptămâni umiditatea boabelor era 16%, dar a recoltat numai 11,9 t/ha.
    • Alți specialiști, afirmă că nu au observat reduceri semnificative de producție la plantele ce pierd apa în câmp.

Despre modificări ale masei hectolitrice  puteți citi aici

Umiditatea la recoltare a fost asociată cu pierderi înainte și în timpul recoltării.

Pierderi înainte de/la recoltare

Căderea plantelor este una din cauzele majore care determină pierderile de producție. În general, se poate spune că numărul de plante căzute este mai mare atunci când se întârzie recoltatul, din cauza atacului unor dăunători (sfredelitorul tulpinilor de porumb, Ostrinia nubilalis) sau/și agenți patogeni, inclusiv cei care produc micotoxine, cum ar fi Fusarium graminearum.

La umidități mai mari de 25%, se pot sparge boabe.

La umidități mici (mai ales sub 13%) pot cădea știuleți și să se scuture boabe în proporție mai mare, atât înainte, cât și în timpul recoltării (pierderi mecanice).

După unele estimări, dacă recoltarea este făcută la umiditatea optimă, pierderea de producție înainte de recoltare trebuie să fie sub 1% (110 kg/ha la o producție de 11 t/ha), iar cele mecanice din timpul recoltării, sub 5% (550 kg/ha). Combinele de top recoltează cu pierderi sub 110 kg/ha.

Volumul activităților desfășurate toamna în fermă ar putea constitui un motiv în plus pentru recoltarea timpurie (umidități mari). Fertilizarea cu îngrășăminte organice, semănatul culturilor verzi, timp mai îndelungat pentru descompunerea resturilor vegetale, costul mai mic al uscării (aerul exterior este mai cald), perioada de așteptare la depozitari este mai mică (uneori fermierii sunt șoferii camioanelor care fac transportul și sunt blocați la cozi pentru descărcare), lucrările solului etc. sunt doar câteva argumente pentru recoltarea la umiditate mare.

În final, prețul porumbului și costul uscării sunt factorii decisivi. Cu cât prețul porumbului este mai mare, cu atât recoltarea se poate face mai devreme.

Despre umiditatea de recoltare a porumbului în România, într-o postare viitoare.

 

Facebook Comments