Comentarii din umbră la zilele porumbului de la Orezu și  Târgu Frumos

„Cine riscă puțin, câștigă mult uneori”

  • Compania Corteva a utilizat la Orezu și Târgu Frumos un hibrid nou, P0943, puțin testat în România în condiții de producție, care a făcut diferența în clasamentele de la zilele porumbului de la Orezu și Târgu Frumos.
  • Motivația fitotehnică:
  • Riscul nu a fost totuși mare, deoarece hibridul se „înrudește” cu un „campion mondial” din Statele Unite (cu o producție de concurs de 33 t/ha), iar în catalogul italian Corteva este descris ca rezultatul unei îmbinări reușite între rusticitate și productivitate. Potențialul genetic de excepție, coroborat cu un sol fertil, fertilizare corectă (125 kg N/ha după premergătoare soia) și un regim pluviometric favorabil unei producții mari (257 mm din februarie până în august), a determinat realizarea unei producții de 15,2 t/ha. Rusticitatea i-a permis probabil să folosească eficient precipitațiile sărace din luna august, de doar 11 mm.
  • Câștigul în schimb a fost unul mare și dublu: P0943 a „câștigat” ambele „concursuri” de la Orezu (cu 15,2 t/ha) și Târgu Frumos (cu 15,6 t/ha) și a „tras” echipa Corteva (media hibrizilor) pe primul loc în ambele locații: 13,4 t/ha la Orezu și 14,2 t/ha la Târgu Frumos.
  • Explicație posibilă. Se spune că zestrea genetică a hibrizilor foarte performanți din zilele noastre, conține mai multe gene decât erau într-o întreagă regiune de la începutul secolului trecut. Această mare biodiversitate genetică permite unor hibrizi să se impună după o perioadă scurtă de testare.

„Grupele de maturitate”, informații utile, dar nu prea multe.

    • Motivația fitotehnică: fermierilor li se recomandă să cultive hibrizi din mai multe grupe de maturitate. Dar aproape niciodată încadrarea într-o anumită grupă nu estimează corect producția obținută și nici măcar ordinul de mărime.
    • Explicație posibilă. Majoritatea hibrizilor conțin gene pentru toleranță la diferite tipuri de stres dar și gene pentru performanță. Când hibrizii întâlnesc condiții care satisfac cerințele genetice pentru performanță, producția poate „exploda”. Și atunci producția hibridului respectiv o depășește pe cea a altor hibrizi, indiferent de încadrarea în grupele FAO de maturitate.
    • Hibridul P9978 (FAO 390)  este un astfel de exemplu. A obținut la Orezu 12.280 kg/ha, ocupând locul 37. A fost întrecut de 21 de hibrizi din grupe FAO mai mari (lucru de așteptat) și de 12 hibrizi din grupe mai mici (lucru nedorit). La Târgu Frumos producția a fost de 14.231 kg/ha (locul 2), cu o creștere de 1.850 kg/ha față de Orezu, datorate regimului pluviometric mai bogat. Producția a fost mai mare decât a celorlalți 53 de hibrizi din grupe FAO care au variat de la 220 la 510.
    • Explicație posibilă. P9978 este caracterizat ca fiind foarte productiv și are un randament foarte bun de utilizare a rezervelor de apă, lucru care s-a și întâmplat la Târgu Frumos. Acolo a plouat 300 mm din aprilie în iulie și 100 mm la începutul lui august, apă necesară pentru umplerea boabelor. La Orezu precipitațiile au fost de 242 mm în perioada aprilie-iulie și 11 mm în august.

„Producție mare cu cheltuială se (ob)ține”.

    • Companiile Corteva, Maisadour, RWA, KWS, Dekalb, Caussade au promovat hibrizi cu potențial foarte mare de producție (peste 14 t/ha) în condiții favorabile de neirigare.
    • Motivația fitotehnică: pentru a avea porumb în cantități mari și de bună calitate, în Franța se cultivă cei mai productivi hibrizi care ajung la maturitate folosind resursele termice locale și apoi se recoltează la umidități mari (28-22%). Și din această cauză, producțiile medii pe țară au fost cu 40% mai mari în Franța decât în România. Costul uscării este recuperat din surplusul de producție și de calitatea superioară.

„Interesul fermierului primează”

    • Semințe Fundulea cu 5 hibrizi și KWS cu 4, au fost companiile care au manifestat un mai mare interes față de tehnologia aplicată de fermierul gazdă a zilelor porumbului, referitoare la grupele FAO de maturitate pe care acesta le folosește.
    • Motivația fitotehnică: Nicolae Sitaru, gazda evenimentului de la Orezu cultivă hibrizi din grupele FAO 320-380. Majoritatea companiilor se pare că nu au luat acest lucru în calcul când au propus hibrizii participanți la ziua porumbului. Asta nu  înseamnă că firmele nu au privit participarea la eveniment ca o modalitate de a ajuta fermierii din zonă, ci au dorit să puncteze la impresia lăsată de potențialul de producție, mai mare la hibrizii mai tardivi.
    • La Orezu, 26 hibrizi din grupele FAO 300- 380, au realizat o producție medie de 12.092 kg/ha cu o umiditate medie de 14,5%.
    • Cei 34 de hibrizi din grupele FAO 390-490 au realizat o producție medie de 12.838 kg/ha la umiditatea de 17,6%.
    • Deoarece diferențele de producție nu sunt mari, la prima vedere Nicolae Sitaru are dreptate să cultive hibrizi din grupe de maturitate de până la FAO 400 să zicem. Dar să nu uităm că pentru 19 grupe de maturitate FAO, la ziua porumbului s-a folosit o singură variantă tehnologică.
    • Dintr-un anume punct de vedere a fost o strategie corectă, deoarece scopul acestui eveniment a fost acela de a testa răspunsul hibrizilor la tehnologia aplicată în fermă. Dar au fost testați prea mulți hibrizi și prea diferiți cu o singură tehnologie.
    • Poate ar fi cazul să realizăm și evenimente în care să comparăm hibrizi și tehnologii diferențiate. Să vedem cum performează hibrizii și tehnologia Corteva, Bayer, Syngenta etc. când diferă lucrările solului, densitatea, schema de semănat și fertilizarea.

Stabilitatea producției

    • Hibrizii P9978 și DKC 5092 au dovedit o plasticitate ecologică deosebită.
    • Motivația fitotehnică: La concursurile de producție din Statele Unite se întâmplă destul de des ca hibrizii Pioneer să obțină locul 1 la mai multe categorii tehnologice. Impresionează însă mărimea recordurilor, peste 15 t/ha în condiții de neirigare obținute de P9978 la Orezu și Târgu  Frumos.
    • O plasticitate ecologică incredibilă a manifestat-o DKC 5092, care a obținut locul 7 la Târgu Frumos cu o producție de 13.980 kg/ha și locul 8 la Orezu cu 13.962 kg/ha. Stabilitate excepțională, diferența dintre cele două locații a fost de numai 18 kg/ha.
Facebook Comments