Fiecare* ploaie reduce MH la grâu cu 1,2 kg/hl**

Fiecare ploaie care cade în Canada după ce umiditatea grâului scade sub 20%, reduce masa hectolitrică (MH) cu cca. 1,2 kg/hl.

Fenomenul este valabil oriunde se cultivă grâu, dar pierderea de MH poate diferi.

MH este în primul rând o însușire genetică. Dar există și câțiva factori care provoacă scăderea masei hectolitrice.

1. Grâu

Anul acesta MH a fost puternic influențată de ploile căzute în timpul perioadei de pierdere  a apei din bob. Când umiditatea bobului scade sub 20%, ploile căzute în această perioadă produc umflarea bobului, o creștere în volum. Când se reia procesul de uscare, volumul bobului nu revine la valoarea inițială, ci rămâne puțin mai mare, în interiorul său fiind spații cu aer.

 Procesul se repetă la fiecare ploaie. Din acest motiv, vom avea volume mai mari ale boabelor, dar cu aceeași masă. În acest fel, volumul de 100 l va fi ocupat de mai puține boabe, deoarece au volume mai mari. Și pentru că masa bobului rămâne aceeași, deși unii specialiști susțin că și ea scade, masa hectolitrică va fi mai mică.

Un alt proces care modifică volumul bobului după o ploaie, are loc la suprafața seminţelor. Tegumentul boabelor „neploate” este neted și seminţele se așază bine una peste alta când se măsoară MH. Când are loc uscarea după o ploaie, pe suprafața boabelor se formează riduri microscopice, care nu mai permit seminţelor să se așeze bine una peste alta, mărindu-se și în acest fel volumul și reducându-se MH.

În Statele Unite, când se anunță ploi în perioada de recoltare, unii fermieri încep recoltatul la 20-18% umiditate, când MH are valori maxime și usucă apoi recolta.

2. Porumb

Factori care împiedică umplerea normală a boabelor sau uscarea lor (pierderea apei din boabe): atacul unor boli, dăunători, grindină, înghețuri timpurii, ceață, afectează moleculele de amidon din bob, care împiedică pierderea normală a apei, astfel că boabele au un volum mai mare decât cel specific hibridului.

Chiar dacă boabele de porumb sunt uscate artificial, moleculele de amidon nu își reduc semnificativ volumul, de aceea MH rămâne mică (încap mai puține seminţe în 100 l, deoarece volumul lor este mai mare).

La porumb, valoarea masei hectolitrice este foarte importantă pentru transportul pe autostradă (numărul de camioane necesare).

Umiditatea optimă de recoltare la porumb pentru a obține cea mai mare MH este de 25-20%, iar la soia  este de 19-16%.

Concluzii

MH este o caracteristică de soi/hibrid, fiind determinată genetic.

Nu influențează calitatea furajeră a grâului.

MH nu influențează producţia.

Toate elementele care influențează cantitatea calitatea proteinei (printre care N, Mg, S), pot avea efect asupra MH.

Dacă umiditatea în spic sau știulete crește din cauza ploilor, boabele se umflă și are loc inițierea germinării precoce în spic, proces ce determină un consum de lipide, proteine și amidon pentru a furniza energie și noi molecule pentru noua plantulă. Chiar dacă procesul se oprește și are loc uscarea boabelor, volumul nu revine la valoarea inițială și MH scade.

Încolțirea în spic apare frecvent când plantele sunt căzute sau nu sunt recoltate la timp și cad ploi.

La umplerea boabelor trebuie să fie soare și puține ploi, fără boli (Fusarium)

Azotul influențează conținutul de proteină și de amidon

Potasiul influențează rezistența la cădere, indicele de cădere și MH.

Informații suplimentare

MH este unul din factorii de gradare, cu importanță mare pentru stabilirea prețului de vânzare la cereale și oleaginoase. Se măsoară în kg/hl.

Cea mai mare valoare o are MH la umiditatea de recoltat, de 14-15%, dacă pierderea apei din bob nu a fost întreruptă de reprize de ploi.

Planul de gradare pentru grâu realizat de Comisia Națională de Gradare a Semințelor de Consum (CNGSC), prevede existența a 3 grade la grâu: min.  77,0 Gradul 1,  75,0 Gradul 2 și 72,0 kg/hl Gradul 3.

În criteriile de apreciere a calităţii grâului pentru panificaţie întâlnim următoarele cerințe:

Denumirea indicatorului

de calitate a grâului de

panificaţie

Foarte bună

Bună

Satisfăcătoare

Nesatisfăcătoare

Masa hectolitrică, kg/hl

>78

75-78

70-75

<70

MH variază în România între 68 kg/hl și 85 kg/hl.

În Regatul Unit, unii morari acceptă numai grâul cu MH mai mare de 75 kg/hl, pe când pentru furajare se acceptă o valoare de 72 kg/hl.

În Statele Unite și Canada, valoarea standard pentru grâu a MH este de 75 kg (60 lb/A bu). Sub această limită se aplică penalizări pentru depozitare, deoarece cantități mai mici de seminţe ocupă spații (volume) mai mari.

Facebook Comments