Semănatul foarte timpuriu al rapiţei

Epocile se schimbă. Și tehnologiile odată cu ele. Dar de ce atât de repede, mă refer la epocile de semănat?

Spre sfârşitul secolului „vitezei”, o anchetă CETIOM  arata că în 2003 în Franța s-a semănat rapița cu 7 zile mai devreme decât în anul 1993.

O devansare cu 7 zile  în 10 ani vi se pare mult? Ce spuneți atunci de o schimbare de 20 de zile de la un an la altul?

În anul 2018, Institutul Terres Inovia, un institutul tehnic din Franţa, finanțat în mare parte, ca și Institutul Arvalis, de către fermieri, a publicat harta de mai jos ce conține informaţii despre epoca de semănat în principalele regiuni geografice ale Franţei. Observăm că, cu o singură exepție (10 august în regiunea centrală și de est), se recomandă ca semănatul rapiţei să înceapă în 20 august.

Puteți vedea acest lucru clicând pe „Semănat în Franța”

Semănat în Franța 2018

În cadrul fiecărei epoci, semănatul începe devreme:

  • pe solurile argiloase –  care mențin apa,
  • la semănatul direct – răsărirea este mai lentă,
  • în culturile asociate de rapiţa cu leguminoase de primăvară care îngheață iarna – să fie timp pentru fixarea azotului
  • pe sole cu pericol de îmburuienare – rapiţa trebuie să acopere repede solul.
  • astfel încât dăunătorii (purecii și gărgărițele ) să găsească plantele de rapiţă în faze de vegetație în care pagubele sunt mici (peste 4 frunze).

Anul acesta sunt valabile următoarele recomandări. Clic pe Semănat în Franța 2019.

Semănat în Franța 2019

Ce observăm în plus?

  • S-a renunțat la împărțirea pe regiuni geografice.
  • S-a adoptat o împărțire pe regiuni climatice.
  • Regiunile climatice poartă denumiri relativ noi.

Conform Wikipedia, zonele de climă ale Pământului  se împart în 3 mari categorii, zona caldă, temperată și rece, care la rândul lor se împart în subcategorii. În zona temperată în care ne aflăm și noi, sunt următoarele tipuri de climat importante pentru cultura plantelor: mediteraneean, temperat-maritim și temperat-continental.

Climatul Țara Caracteristici Epoca de semănat Argumente pentru alegerea epocii de semănat
Climatul temperat-continental România precipitațiile anuale 500-800 mm în special primăvara și vara. 10/08 – 20/09 Să se acumuleze 800-900°C (St > 0°C) până la intrarea în iarnă sau

400-450 °C (St > 6°C)

Climatul mediteraneean Franţa veri calde și uscate, cu precipitații puține. 20/08 – 10/09 toamna plouă mai mult.
Climatul temperat oceanic precipitațiile tot anul: 1000-2000 mm/an 15/08 – 05/09 8 frunze, 8 mm diametru colet, 15 cm pivot la intrarea în iarnă
Climatul oceanic degradat Mai puține precipitații, dar constante de la un an la altul 01/08 – 30/08 Creștere mai lentă pentru a ajunge la 8 frunze, 8 mm diametru colet, 15 cm pivot
Climatul semi-continental degradat Precipitații mai multe vara decât toamna 01/08 – 25/08 Să folosească umiditatea pentru semănat și răsărit

Cât de timpuriu putem semăna în România?

Hans Poulson, tehnologul exploatației daneze de la Cocora judeţul Ialomiţa, afirma în 2012 că, în ceea ce priveşte semănatul rapiţei, devreme nu înseamnă o dată din calendar, ci momentul în care există suficientă apă în sol pentru o răsărire rapidă şi uniformă. Aşa că au semănat rapiţa în 16 iulie 2012. Producţia a fost de peste 3 t/ha. Plantele au avut o perioadă lungă de vegetaţie în toamnă. Cei 2 regulatori de creştere aplicați au avut efectul scontat, dar dăunătorii au fost o problemă, rezolvată și ea cu  3 insecticide.

Acum poziția lui Hans este mai nuanțată: apa din sol trebuie să asigure răsărirea rapidă şi uniformă, dar temperaturile să nu fie prea mari, deoarece dacă întârzie ploile în septembrie, evapotraspirația mare anulează avantajul semănatului devreme. Alegerea datei de semănat o va face diferențiat, în funcţie de apa din sol și de temperatura aerului.

De justețea acestei observații și-a dat seama și Carol Constandache, din Perieți judeţul Ialomiţa. Un tehnolog care face performanță (a câștigat trofeul Porumbul de aur atribuit de APPR pentru cea mai mare producţie 11,29 t/ha la neirigat în anul 2016, cu P0023), a semănat în 2018 rapiţa după o ploaie de 25 l în 3 august. Lipsa ploilor din toamnă, care a afectat și grâul, ce a răsărit primăvara, a condus la întoarcerea a 472 ha din cele 600 ha semănate cu rapiţă. Producţia a fost de 2300 kg/ha.

Victor Căprăroiu (Scânteia, judeţul Ialomiţa) a semănat în 2012 prima solă în 4 august. Producţia a fost mare, de 4,2 t/ha, dar nu diferită faţă de alte date de semănat. De atunci seamănă între 12-16 august. Media producţiei recoltate până acum în acest an este în jur de 3,3 t/ha.

Concluzii

Semănatul foarte devreme, atunci când apa din sol permite răsărirea rapidă și uniformă, ar putea avea succes, în următoarele condiții:

  1. Apa poate fi menținută în sol un timp mai îndelungat (nu este foarte cald, solul are un conținut de argilă satisfăcător). Pe solurile nisipoase se pierde repede apa.

  2. Se începe semănatul pe solul cu fertilitate mai redusă (mai puțin azot), deoarece ritmul de creștere al plantelor este mai mic.

  3. Se dorește utilizarea mai eficace a azotului din sol (rămas de la premergătoare sau de la leguminoasele de primăvară din culturile asociate cu rapiţa), plantele având la dispoziție mai mult timp pentru absorbție.

  4. Se dorește reducerea pagubelor produse de dăunători, prin depășirea fenofazelor sensibile (răsărire-4 frunze) în momentul atacului.

  5. Andrei Ciocoiu (Corteva) consideră că semănatul timpuriu ar trebui să înceapă în mod normal, după 10 august.

 

Facebook Comments