Pătările frunzelor la floarea-soarelui, un bruiaj de informaţii

Un tânăr fermier, destul de bine informat, George Cîrtojanu, a observat pătări pe frunzele bazale ale plantelor de floarea-soarelui, hibridul P64LE 25 (fotografiile alăturate). M-am pus puțin „în lanul lui de floarea-soarelui” și am descoperit cu neplăcere cât de dificil îi este unui tânăr fermier să ia cele mai potrivite decizii, printr-un bruiaj de informații. Iată o scurtă analiză a dificultăților întâlnite.

             Foto George Cîrtojanu
  1. Cum identificăm agentul patogen?

Pătările care apar pe frunzele bazale ale plantelor de floarea-soarelui sunt produse în special de Alternaria helianthi și de  Septoria helianthi. Simptomele sunt atât de asemănătoare, încât deseori bolile sunt confundate.

Alternaria produce inițial pe frunze pete negre-maronii sau negre, rotunde sau ovale, care capătă o formă neregulată (colțuroasă), prin unirea lor. Porțiunile atacate se găsesc între nervurile frunzelor.

Atac de Alternaria Clic aici!

Țesutul atacat se usucă și moare, ducând la defolierea plantelor.

Fenomenul este favorizat de densitățile mari ale plantelor.

Defoliere Foto George Cîrtojanu

Pe frunzele tinere, aceste pete sunt înconjurate de un halo galben cauzat de o substanță toxică eliminată de ciuperci. Fenomenul este observat și la unele pete de septorioză.

Septorioza este produsă de  Septoria helianthi. Unul din site-urile Corteva descrie simptomele ca pete gălbui-brunii, circulare sau unghiulare, de 3-15 mm diametru, cu punctișoare negricioase pe suprafața leziunilor mature. Punctișoarele negricioase din imagine, se văd cu lupa pe o pată neagră, de dimensiuni mari. Ele sunt picnidii, organe asexuate în care se dezvoltă pe cale vegetativă picnospori.

Septoria cu picnidii Clic aici!

Poate apare oricând, dar se observă mai frecvent pe frunzele bazale după înflorit.

Defoliere Septoria Clic aici!

2. Condițiile de mediu care favorizează atacul

Apariția alternariozei este favorizată în perioada  de vremea caldă (25-30 oC) și umiditate mare cauzată de ploi și rouă. Se manifestă mai ales în perioada de la înflorit la începutul umplerii boabelor.

Septorioza este favorizată de vremea umedă și ploi abundente sau irigare, mai ales după înflorire. Sporii sunt diseminați prin stropi de apă (ploaie sau irigație prin aspersiune).

Condițiile în care a apărut pătarea la fermierul nostru au fost următoarele: 100 l de precipitații într-un interval de 20 de minute, temperaturi de 30-35 oC timp de o săptămână și grindină „bob de mazăre”.

3. Pagube produse

Alternarioza și septorioza sunt boli de ordin secundar în condițiile climatice din România, adică produc rareori pagube, deoarece au nevoie de precipitații bogate după înflorire, situație rar întâlnit cel puțin până acum, în zonele secetoase în care se cultivă floarea-soarelui.

4. Controlul bolilor

Din acest motiv, în arealul tradițional de cultură al florii-soarelui (Franţa de exemplu), nu există hibrizi toleranți la aceste boli, nu este calculat PED, iar utilizarea fungicidelor este rareori profitabilă. Din acest motiv nu sunt produse omologate împotriva acestor boli.

Dar asta nu înseamnă că aceste produse nu există. În zonele subtropicale, Alternaria poate reduce producţia cu 90% (în India de exemplu).

În Statele Unite există zone unde condițiile climatice favorizează apariția acestor boli, deci, în mod logic, există și produse pentru controlul alternariozei și septoriozei.

Revenirea pe aceeași solă după cel puțin 3-4 ani, includerea în rotație a porumbului, încorporarea resturilor vegetale infectate și favorizarea descompunerii lor, evitarea irigării prin aspersiune după înflorit, controlul cornuților (Xantium spp.), sunt mijloace agrotehnice de reducere a impactului acestor boli.

Dar când aceste mijloace nu sunt de ajuns, este bine de știut că există un as în mânecă, care poate salva o situație neprevăzută.

5. Alegerea produselor cu ajutorul Google

În lucrări științifice descoperite cu motoarele de căutare pe internet, putem găsi informaţii despre fungicide care controlează aceste boli. Chiar și în materialele de extensie/consultanță sunt sugerate molecule eficiente împotriva acestor agenți patogeni sau numai generalizări, cum ar fi tratamentul seminţelor sau utilizarea fungicidelor din clasa strobilurinelor. În Brazilia este o situație interesantă. Sunt omologate câteva produse împotriva alternariozei (azoxistrobin + ciproconazol și difenoconazol), dar nu se știe ce eficacitate au!!! Ca să fim corecți, trebuie să spunem că Ministerul Agriculturii din Brazilia nu are informaţia respectivă. Unii fermieri poate o au.

Tare mă tem că la noi este o situație destul de asemănătoare cu unele produse omologate împotriva alternariozei la floarea-soarelui. Sunt omologate, dar nu știm dacă au efect semnificativ.

6. Topsin-ul bun la toate!

Topsin controlează Alternaria  la mai multe specii. La fel și pe Septoria.

În România îl recomandă atât specialiștii de la firmele de seminţe, cât și concurenții de la produsele pentru protecţia plantelor, aflați în situații dificile, cum a fost atacul de Sclerotinia la butonul floral în urmă cu 2-3 ani sau cum sunt în cazul de față infecțiile produse de Alternaria și Septoria.

Corteva a omologat un produs în Statele Unite și Canada, dedicat cu „subiect și predicat” controlului agenților patogeni  Alternaria spp. și Septoria spp. la floarea-soarelui. Este vorba de Vertisan, cu molecula activă pentiopirad. Până când va fi omologată o variantă de Vertisan în România, care să controleze ambele boli în mod direct, putem folosi Tanos de la Corteva! Sau orice alt produs omologat împotriva Alternaria spp. la floarea-soarelui. Cum am spus, începem cu Topsin. Apoi pot fi Zakeo Xtra, Sfera, Retengo, etc. Poate au efect și produsele care nu sunt omologate special pentru Alternaria, cum ar fi de exemplu Amistar Gold.

Concluzii. Două boli care în arealul nostru de cultură nu produc pagube importante. De obicei. Dar când vremea este atipică, ce facem? Folosim cel mai utilizat produs dintre cele cu efect așteptat. Dacă efectul ar fi și cunoscut, ar fi minunat.  

P.S. Avem un atac de Alternaria,care poate este de Septoria. De multe ori deosebirea se poate face numai la microscop sau după ce au apărut picnidiile la septorioză.

Avem produse omologate pentru Alternaria la floarea-soarelui, dar nu știm care le este eficacitatea împotriva bolii căreia a fost omologată. Ce să mai vorbim despre efectul asupra unei boli nemenționate (septorioza) în etichetele produselor!

George Cârtojanu o să ne spună la recoltare dacă Topsin a avut efect, dacă acest efect a fost profitabil sau avem nevoie de un nou produs Corteva.

 

 

Facebook Comments