Reducerea cheltuielilor de producţie până la nivelul optimului economic este un obiectiv quasi-permanent al fermierilor care practică o agricultură durabilă și se realizează de obicei prin optimizarea unor elemente tehnologice „de sezon”.
Presiunea condițiilor pedoclimatice
Reducerea numărului de treceri tehnologice prin aplicarea în amestec a mai multor substanțe la o cultură este o intenție corectă, dar care duce uneori la soluții păguboase, atunci când amestecul nu este corect realizat.
În întârziere față de anul trecut, hibrizi de floarea-soarelui și de porumb sunt „presați” să recupereze zilele și suma gradelor pierdute din cauza nopților reci și a ploilor care încetinesc încălzirea terenului.
Informații indisponibile
Comunicarea facilă, bogat ilustrată și sărac documentată prin Facebook sau WhatsApp, reduce considerabil capacitatea de analiză a tinerilor fermieri.
Am rămas de multe ori surprins de întrebările adresate de fermierii începători grupurilor din care fac parte în Facebook. Răsfoirea unei cărți de specialitate timp de câteva minute sau navigarea pe net preț de o clipă, le-ar fi putut aduce…uneori informaţiile necesare.
Cum de regulă întrebările sunt ușoare, răspunsurile sunt numeroase și puternic ilustrate. Cum să alegi răspunsurile corecte din atâtea variante personale? Este neapărat nevoie de consultanți specializați în protecţia plantelor. Și iată și de ce!
Un tânăr fermier mi-a trimis câteva fotografii cu frunze tinere gofrate la PR64LE 25, după aplicarea în amestec a erbicidelor Express 50 (tribenuron metil 50%) și Elegant 05 EC (quizalofop-P-etil 50 g/l).
Fitotoxicitate! Cum este posibil?
LE 25, ca toți „giganții” Pioneer, are un potențial fantastic dar și vulnerabilități legate de nerespectarea recomandărilor, mai ales în condiții de stres ca cele de anul acesta (temperaturi mai mici de 15 oC, exces de umiditate, aplicarea în tank-mix a unui amestec de erbicide nerecomandat).
Ce spun etichetele?
În perioada „DuPont” a erbicidului Express 50, în etichetă erau menționate următoarele: „Express 50 SG este compatibil cu majoritatea pesticidelor şi fertilizanţilor foliari. La amestecul în rezervor cu alţi parteneri trebuie respectate strict recomandările de amestec ale produsului partener.”
„Majoritatea pesticidelor” se pare că nu include erbicidele pe bază de quizalofop. Adama o spune răspicat: „Leopard 5 EC (quizalofop – P – etil 50 g/l) este compatibil cu majoritatea insecto-fungicidelor folosite în România. Nu se amestecă cu erbicide pentru combaterea buruienilor cu frunză lată, deoarece pot interveni fenomene de antagonism care diminuează efectul sau poate reduce toleranţa culturii. Se va aştepta minim 3 zile după tratamentul pentru combaterea buruienilor cu frunză lată”.
În descrierea „noului Express” (http://www.cheminova.ro/ro/produse/produse-romania/erbicide/express-50-sg/) se menționează că la noii hibrizi homozigoţi, erbicidul Express™ 50 SG se poate amesteca cu erbicide anti-gramineice.
Este quizalofop o excepție, care nu trebuie amestecat? Se pare că da!
În eticheta erbicidului Elegant 05 EC se specifică că produsul este compatibil cu alte produse de protecția plantelor. Înainte de utilizare este recomandat să se facă un test de compatibilitate.
Testele de compatibilitate în ceea ce privește eventualele fenomene de fitotoxicitate nu pot fi făcute de către fermieri în momentul aplicării produselor. Consultanții trebuie să aibă aceste informații. Când fermierii au întrebări la care nu găsesc răspunsul, trebuie să se adreseze reprezentanților companiilor care distribuie produsele de protecția plantelor.
Ce-i putem spune fermierului?
Ghinion?
Nu. Nu aceasta trebuie să fie concluzia pentru această „aliniere nefavorabilă de planete” (informații incomplete).
În cazul de față, plantele își vor reveni, dar etichetele trebuie să fie mai bogate în informații.
Mulțumesc lui Valentin Mihai, Anastase Iorgu și Ion Săvulescu pentru informațiile furnizate.