Veronica spp.

Dintre speciile de Veronica se distinge oarecum Veronica hederifolia. În ediția a cincea din 2003 a cărții „Sensibilitatea buruienilor la erbicide” apărută în Franţa, speciile de Veronica erau împărțite în două grupe. În prima se afla doar Veronica hederifolia, iar în a doua erau alte specii din același gen (V. persica, V. arvensis etc.). În mod evident, V. hederifolia (doritoare) este mai greu de combătut.

Controlul integrat al buruienii Veronica hederifolia

Este o plantă efemeră din familia Plantaginaceae. Seminţele, care își păstrează viabilitatea peste 10 ani, germinează toamna și  primăvara, dacă adâncimea la care se găsesc în sol este mai mică de 3 cm. În primele faze de vegetație poate fi distrusă prin lucrări mecanice, probabil și cu grapa pieptene, operație de succes în agricultura ecologică. Pierderile semnificative de producţie apar dacă densitatea depășește 25 plante/mp.

Care este situația în Romania?

Este foarte greu de ales erbicidele eficace împotriva acestor buruieni, deoarece în etichetele erbicidelor sunt de cele mai multe ori grupate ca Veronica spp., însoțite de denumirea populară a unei singure specii.

Efectul erbicidelor asupra „veronicilor” nu este foarte bine descris. Putem întâlni expresii ca „eficacitate excelentă, bună, moderată; control total sau parţial; sensibilitate medie etc”.

În  Franţa eficacitatea se exprimă și cantitativ, nu numai calitativ. Valorile sunt obținute în urma efectuării unui număr mare de teste efectuate de către firme, institute… și reprezintă 9 categorii, în funcţie de gradul de distrugere a buruienilor. La o eficacitate foarte satisfăcătoare buruienile sunt distruse în proporție de peste 95%, iar când valoarea este sub 70%, eficacitatea este considerată nesatisfăcătoare. Mai există eficacitate satisfăcătoare (85% -95%) și una medie (70-85%).

Fermierii trebuie să fie foarte atenți cum identifică speciile, pentru că acestea au sensibilitate diferită la erbicide. Speciile de Veronica care alcătuiesc grupul Veronica spp. pot fi V. agrestis, V. arvensis, V. hederaefolia, V. persica, V. triphyllos, iar denumirile populare sunt ventrilică, doritoare, șopârliță etc.

În acest context, alegerea corectă a produselor care controlează „veronicile” se face ținând seama de experiența fermierilor sau a consultanților.

Din prima categorie face parte observația făcută de Leonard Andrei (Mavrodin judeţul Teleorman), care folosește florasulam + tritosulfuron pe solele unde apar „veronicile”. Pe parcelele unde premergătoarea a fost floarea-soarelui Clearfield nu există Veronica spp.

Din cea de a doua categorie sunt consultanții care, datorită experienței proprii pot depăși pragul menționat de etichetele produselor și să propună o soluție „eficienta cu protecție de lungă durată, aplicând încă din toamnă, produsul care conține clorsulfuron 75 %, în doza de 15-20 g/ha. Aplicat în toamna, în postemergenta timpurie, pe lângă buruienile dicotiledonate, poate combate si unele buruieni monocotiledonate, cum este cazul speciilor Apera spica-venti-iarba vântului și Lolium spp. O eficacitate maxima a tratamentului cu acest produs se obține dacă erbicidarea se face în condiții normale de umiditate atmosferică și sol” (Vicențiu Cremeneanu, președinte Alcedo).

Facebook Comments