Porumbul – clasamente fără orgolii și bătaie de cap

 

Folosind datele statistice ale FAO (www.fao.org.), am remarcat următoarele aspecte pentru anul 2016:

România a ocupat locul 12 atât la producţia totală (10,746 milioane tone), cât și la suprafața cultivată (2,579 milioane hectare).

La producţia medie/ha (4,17 t/ha), am fost depășiți de 73 de țări din cele 168 listate.

Sper că statisticile FAO sunt destul de corecte, dar mi se pare curios faptul că:

  • Iordania ocupă locul I în lume la producţia medie/ha, cu 40 t/ha, pe o suprafață de 630 ha.
  • În Republica Capul Verde se cultivă 32 mii de hectare cu porumb, cu o producţie medie de 180 kg/ha.

Comentarii

La producţia totală am fost depășiți de 11 state și din cauza faptului că 9 dintre ele au cultivat suprafeţe mai mari, începând cu Rusia (2,77 milioane hectare) și terminând cu China (38,95 milioane hectare.

De ce nu avem producţii mai mari de porumb?

  1. Fermierii români preferă producţii profitabile în dauna celor mai mari, dar mai costisitoare.
  2. Producţiile cele mai mari într-o anumită zonă se obțin de către cei mai tardivi hibrizi din arealul respectiv, care ajung la maturitatea fiziologică (umiditatea în jur de 30%), înainte de primul îngheț. De multe ori, acești hibrizi se recoltează când umiditatea scade sub 28-25 %.
  3. Fermierii români nu cultivă cei mai tardivi hibrizi dintr-o anumită zonă, deoarece, în foarte mule cazuri, hibrizii din grupele mai timpurii au un potențial de producţie foarte apropiat de cei mai tardivi și în plus, nu trebuie uscați. Când cei mai timpurii sunt mai productivi, uneori apar discuții.
  4. Diferențe de umiditate la recoltare: Africa de Sud 12%-14%, Arkansas (SUA) 18%-15%, Nebraska (SUA) 28% -25%, Franţa 25%, România în jur de 15% (mulți fermieri, chiar dintre cei care recoltează cantități mari, de 2 ani de zile nu mai usucă porumb).
  5. Să facem un mic calcul. În Franţa se recoltează porumbul la 25% umiditate. Dacă s-ar adopta aceeași strategie și în România, fermierii ar alege hibrizi mai tardivi, mai productivi, dar care trebuie uscați după recoltare. Pentru eliminarea apei dintr-o recoltă de 15 t/ha, un fermier din Ialomiţa a consumat anul acesta 270 l de motorină.
  6. Dacă 1 punct de umiditate/t se elimină cu 1,8-2 l de motorină, iar motorina costă 4,5 lei/l + TVA, cheltuielile cu uscarea costă echivalentul a peste 1,8 t/ha porumb boabe.

Concluzii A

Pentru situații speciale, de concurs, cum ar fi Porumbul de Aur, organizat de către APPR, Pioneer „oferă”  cei mai tardivi hibrizi aflați în portofoliul companiei. Lucian Buzdugan a câștigat trofeul folosind un astfel de hibrid, cultivat cu succes în Italia.

Pe 661.000 ha, Italia a realizat în 2016 o producţie medie de 10,35 t/ha. În acest caz, greul l-au dus hibrizii Pioneer din grupa FAO 600-700.

Producţia medie este afectată de stresul hidric și termic. Din acest motiv, în țările mari cultivatoare de porumb (Statele Unite, Franţa), producţia se concentrează în regiunile cu cele mai bune condiții pedoclimatice

În Statele Unite, unde în 2016  producţia medie a fost de 11 t/ha, este nevoie de irigare pe numai  14% din suprafață (4,9 milioane hectare semănate cu porumb dintr-un total de 35,1 milioane hectare ).

80% din producţia de porumb din Statele Unite se obține în Cordonul Porumbului, unde plouă între 1000 mm/an și 600 mm/an (aici porumbul se irigă sau este înlocuit de sorg).

În Franţa se iriga în urmă cu câțiva ani 700. 000 ha  (40-50% din suprafața cultivată cu porumb).

40% din suprafețele cultivate cu porumb în Franţa sunt grupate în SV, zonă cu precipitații abundente (climat oceanic și mediteraneean).

Concluzii

După unele estimări făcute la INCDA Fundulea în urmă cu 10 ani (I. Antohe), se poate obține o medie de 8 – 8,5 t/ha, dacă suprafaţa cultivată ar fi de un milion ha: 500.000 ha irigate (producţia medie de 10 t/ha), iar restul de 500.000 în condiţii de neirigare (7 t/ha).

 

Facebook Comments