Atac de furnici la cultura rapiţei

 Atacul de furnici la cultura rapiţei nu este o noutate pentru cultivatorii de rapiţă. În fiecare an pot fi văzute plantule atacate de furnici. Uneori sunt mai multe plante atacate, localizate în vetre.

Furnicile rod hipocotilul la plantulele cu 2-4 frunze. În urma atacului plantulele cad şi apoi se usucă (vezi fotografiile).

Conform datelor din literatura de specialitate, se întâlnesc multe specii de furnici în culturile agricole (atât în câmp cât şi în sere). Ele sunt de obicei saprofage (se hrănesc cu materii organice în descompunere), dar pot consuma şi seminţe sau ţesuturi din plantule (tulpini, frunze). În Ungaria s-au observat daune produse de furnici la următoarele specii: rapiţă, muştar, varză, porumb, floarea-soarelui, pepeni, prun, cireş, viţă de vie, măr, piersic.

Mircea Bulea (Agrovet Constanţa) a întâlnit înainte de 1989 un atac puternic de furnici la sfecla pentru zahăr.

În opinia cercetătorilor unguri, atacul furnicilor apare în perioadele secetoase, când, din cauza scăderii nivelului apei freatice din sol, s-a redus drastic cantitatea de apă disponibilă pentru furnici. În aceste condiţii, furnicile îşi iau apa din plantele pe care le atacă.

Din păcate, nu există măsuri suplimentare de protecţie a plantelor împotriva furnicilor.

De cele mai multe ori pagubele sunt mici şi nu necesită intervenţie. De fapt, ele nu ar fi trebuit să apară la seminţele tratate cu insecticide. Dar, aşa cum am mai semnalat în alte articole din revistă, în această toamnă plantulele provenite din seminţele tratate cu insecticide au fost atacate (mai ales) de pureci. Acest lucru a făcut pe mulţi fermieri să regrete interzicerea utilizării „Furadanului”. Alţi specialişti se întreabă, dacă nu cumva doza de insecticid care se aplică pe seminţele de rapiţă este prea mică. Sau dacă tratamentul este, uneori, incorect făcut. Au fost şi cazuri în care, tratamentul efectuat în fermă a fost mai eficient decât cel făcut de distribuitorii de seminţe.

În cazuri extreme, reducerea densităţii rezultată din atacul furnicilor a fost atât de puternică, încât cultura a trebuit reînsămânţată (un caz semnalat la varză, în Ungaria).

În România nu există produse omologate pentru controlul furnicilor la culturile agricole. Valentin Păun (Syngenta) consideră că aplicarea unui insecticid sistemic (omologat la cultura rapiţei)  în vegetaţia nu ar stopa atacul furnicilor.

Plante atacate de furnnici, lângă Cogealac, județul C0stanța în anul 2008.

Articol preluat din Profitul agricol nr. 43:19. 2008

Hălmăjan, H.V., 2008 – Atac de furnici la cultura rapiţei.

 

Facebook Comments