Realizări și perspective la hibrizii de rapiţă Pioneer

Sclerotinia la rapiță

Cereți hibrizii cu calitățile pe care le doriți și îi veți avea în 2—3 ani. Desigur, nu numai de la Pioneer. Dar aici și la Dekalb au fost creați printre cei mai performanți hibrizi în anii trecuți, fiind singurii, după informațiile mele, care au depășit 6 t/ha în condiții de producţie.
Dar analizați cu atenție ofertele genetice (hibrizii)! Aveți grijă să nu vă complicați inutil tehnologia.

A. Oferte cu posibile bătăi de cap
De exemplu, Pioneer (dar nu numai), oferă hibrizi cu „comportament” diferit, în funcţie de condițiile de creștere din toamnă:
• Cu creștere mai lentă în toamnă, recomandați pentru semănatul timpuriu.
• Cu creștere mai rapidă în toamnă, recomandați pentru semănatul tardiv.
• Cu creștere medie în toamnă, recomandați pentru întreaga epocă favorabilă de semănat.
Dar mersul vremii poate complica tehnologia.
Nu este însă nicio problemă, pentru că orice hibrid poate fi cultivat în aproape orice condiții tehnologice, dacă fermierii iau măsurile adecvate.
De exemplu, în toate cazurile când se seamănă devreme și sunt condiții favorabile de vegetație:
a) Azotul mineral din sol în momentul semănatului nu trebuie să depășească 100 kg N/ha. Din păcate nu toate oficiile județene de studii agrochimice și pedologice (OSPA) fac aceste analize. Pe site-ul OSPA Cluj prețul este de 67 lei/probă.
b) Densitatea trebuie să fie de maxim 15 b.g./metru liniar pentru a evita căderea, alungirea hipcotilului și atacul de Phoma.
c) Dacă este cazul, se va folosi un regulator de creștere până în faza de 6 frunze (Caramba Turbo de exemplu).

B. Ofertele sigure
Ani de-a rândul rezistența la scuturare a rapiţei a avut un singur etalon: hibrizii Dekalb. Desigur au fost și alți hibrizi cu rezistență la scuturare (PT264).

Începând de anul acesta, genele de rezistență la scuturare pe care le folosea Dekalb nu mai sunt apărate de un patent și vor putea fi folosite de toate companiile de seminţe.

Nu este prima dată când lipsa unui patent activ de la Monsanto a făcut fermieri români fericiți. Ioan Sabău, în jurul anilor 2000, la acea vreme director tehnic la Monsanto, a convins reprezentantul european al companiei să ofere fermierilor români soia rezistentă la glifosat, fără a fi apărată de un patent.
Ce a urmat? Foarte puțini cultivatori de soia au mai cumpărat seminţe, dar au folosit în schimb sămânţa fermierului, produsă în exploatație.

C. Oferte care fac diferența
În doi ani, Pioneer va avea pe piață atât hibrizi cu gena specifica de rezistența la scuturare cât și la Sclerotinia.
Apariția unor hibrizi rezistenți la Sclerotinia ar fi o foarte mare realizare. Deocamdată, specialiștii de la Terres Inovia, un institut tehnic francez care face cercetare aplicată pentru a oferi consultanță cultivatorilor francezi de oleaginoase, proteaginoase și textile, consideră că nu există hibrizi rezistenți la Sclerotinia.
Sunt convins că atunci când vor apare hibrizii Pioneer rezistenți la putregaiul alb, alte firme vor eticheta hibrizi cu bună/mare/excepțională/etc./ …toleranță la aceeași boală. După câțiva ani de producţie se va vedea însă diferența dintre comportamentul față de putregaiul alb.

Acest lucru se întâmplă deoarece în descrierea cultivarelor se păstrează cele mai bune rezultate pe care le-a avut hibridul respectiv la un moment dat, chiar dacă nu mai sunt de actualitate. Este cazul hibrizilor cu rezistență specifică la Phoma. Terres Inovia temperează descrierea unor hibrizi ca rezistenți, cu mențiunea „rezistență negarantată”. Accesata înseamnă că în unele regiuni hibridul este rezistent, iar în altele nu. Din păcate nu știm în care!

Sclerotinia poate fi acum controlată eficient cu un singur tratament după căderea primelor petale, când poate fi combătută și Alternaria. Vremea uscată împiedică infecția. Deci Sclerotinia nu se manifestă în fiecare an.

Pentru a se dezvolta boala este nevoie de umiditate la nivelul petalelor căzute pe frunze sau tulpini, provenită din precipitații sau rouă.

Existența hibrizilor Pioneer rezistenți la Sclerotinia va descuraja probabil fermierii care și-au făcut un greșit obicei de a aplica în orice condiții fungicidele contra putregaiului alb. Un caz edificator mi s-a părut acesta, când mai mulți fermieri au aplicat fungicidul înainte de înflorire, pentru că nu aveau o mașină de stropit cu gardă mare la sol.

Facebook Comments