Concurs de imaginație

Horia-Victor Hălmăjan și Stelian Folică

Vă mulțumim tuturor celor care ați comentat informațiile pe care le-am postat. Dar, după părerea noastră, nu ați reacționat  suficient de puternic la două informații mai puțin obișnuite.

În urmă cu ceva timp în Franța a apărut ca informare posibilitatea de a se aplica primăvara superfosfat  pe solurile bine aprovizionate cu fosfor mobil.

În anul 2022 a apărut o recomandare interesantă, făcută de Institutul Terres Inovia,  care sfătuiește pe cultivatorii de rapiță să aplice superfosfat la sfârșitul iernii prin împrăștiere, dacă nu au putut fertiliza cu fosfor, pe o solă unde se impunea acest lucru.

După cum spuneam, este un concurs de imaginație. Nu știm explicația pentru care  fosforul a fost împrăștiat la suprafață la ieșirea din iarnă. Dacă imaginația dumneavoastră va fi productivă și va găsi un răspuns  satisfăcător, va fi răsplătită cu un abonament la revista Profitul agricol pe o perioadă de 6-12 luni, în funcție de calitatea argumentării. Se vor acorda 5 abonamente.

Puteți folosi și informațiile următoare următoare:

Fosforul nu se aplică înainte de arat, pentru a nu fi poziționat prea departe de rădăcini.

Fosforul aplicat în a doua parte a vegetației nu are efect aspra producției

Când solul este foarte bine aprovizionat cu fosfor mobil, nu se aplică fosfor,

Pe solurile bine aprovizionate cu fosfor mobil, în cele mai multe cazuri se poate renunța la fertilizarea cu fosfor. Atunci are dreptate @Liviu Dincă când nu aplică fosfor la rapiță?

Fosforul se aplică sub arătura de bază. Pe solurile bine aprovizionate cu fosfor, nefertilizate în toamnă, se pot administra îngrăşămintele cu fosfor la alungirea tulpinii (CETIOM 2003). Opinii asemănătoare au şi specialiştii de la HGCA (P nutrition of winter oilseed rape – Topic Sheet No. 67, 2003, care arată că îngrăşămintele cu fosfor pot fi aplicate oricând, pentru a păstra un nivel ridicat de fosfor mobil în sol.

 

Dacă primul concurs a avut succes, vom organiza un altul, cu tema DAP vs. 20:20:0 și  15:15:15, în care veți opta pentru folosirea unuia sau altuia dintre cele trei sorturi de îngrășăminte

Facebook Comments