Fără consultanți profesioniști vom avea numai tehnologii „a la feisbuk”

Horia Victor Hălmăjan, Stelian Folică

O recentă discuție pe un grup FB mi-a dat mult de gândit. Un colaborator activ, destul de arțăgos, cu străfulgerări aurifere și după părerea mea și cam nepoliticos, ținând cont de modul în care a inițiat conversația, a comandând pur și simplu informații despre semănatul rapiței cu distanța între rânduri de 70 cm. Iată „rugămintea.”

Ce producție sa obținut la cultura de rapiță 2023 semănat la 70 cm și ce schema ss folosit?

Noi credem că cel ce roagă membrii unui grup să-l ajute să găsească informațiile utile în cazul său, trebuie să expună pe scurt situația care a generat interesul pentru informațiile cerute. Astfel, și cei care îi răspund celui care a cerut ajutorul confraților, sau numai cititori, pot afla informații utile de la acesta. Altfel, vom ajunge să ne spunem părerea despre probleme pe care nu le cunoaștem.

Unul din administratorii grupului, este altruist și după cum a mărturisit, vrea să împărtășească tot ce a învățat la rândul său de la fermieri și din cărțile citite! Nu consideră că este o pierdere de timp dacă trebuie să dea mai multe explicații până când se dumirește vreun „neînțelegător”.

Un alt participant îi reproșează totuși că își bate capul cu atâtea explicații.

Singurul participant care a respectat codul deontologic (inexistent, dar așteptat, sugerat puțin mai sus), al participanților la discuțiile de pe FB, a fost un tânăr agronom care a expus rezumatul tehnologiei la care a folosit pentru prima dată distanța între rânduri de 70 cm. Iată câteva elemente: a semănat cu Vaderstad Tempo în sistem convențional (disc + combinator, câte o trecere după păioase).

Consideră că a avut o singura greșeală din punctul său de vedere, o densitate prea mare, de aproximativ 45 pl/mp2, plantele fiind prea apropiate. Anul acesta o să semene 32-35 b.g./mp?

A fertilizat cu 200 kg DAP (18:46)/ha și 200 kg/ha suflat de amoniu.

Producția medie de 3,8 -4,0 t/ha, aproape că l-a mulțumit.

Un participant la discuții, a cărui competență principală este cea de director, a confirmat faptul că singura greșeală pe care și-o poate reproșa fermierul este că nu a utilizat o densitate mai mică.

O greșeală tehnică mai importantă ar putea fi fertilizarea deficitară cu azot. Cu cca. 80 kg N/ha a obținut 3,9 t/ha de rapiță. O doză mai mare ar fi putut mări producția, dacă ceilalți factori de producție, în special apa, ar fi fost favorabili?

A doua zi fermierul a răspuns unei întrebări și am aflat astfel că terenul a rămas pârloagă timp de 5 ani, iar în anul trecut a aplicat cantități mari de gunoi de grajd. Iată diferența de azot. Poluarea apelor cu nitrați poate avea loc și din solele rămase pârloagă, prin azotul provenit din mineralizare.

Concluzii

Cum în majoritatea cazurilor discuțiile despre tehnologii se desfășoară în cadrul grupurilor, deci are loc o diluare a „informațiilor prezente la discuții”, optimizarea tehnologiilor discutate  nu prea are loc. De multe ori participanții altruiști la discuții nu sunt foarte bine informați, iar alții nu vor să împărtășească „secretele” profesionale.

Tehnologiile ciuntite sunt astfel preluate de diferiți fermieri, care le utilizează cum pot. Ce pot afla fermierii din discuțiile dintr-un singur grup?

Un singur fermier a vorbit despre rezultate și elemente tehnologice la 70 cm între rânduri . A obținut o producție de cca. 4 t/ha la o aprovizionare bună cu azot, dar nemăsurată.

A fost remarcat rolul densității la reușita variantei cu dr de 70 cm, dar s-a vorbit puțin despre influența semănătorilor.

Propunere

Mai multe grupuri ai căror membrii sunt interesați de anumite subiecte comune, ar putea propune săptămânal un subiect comun. Să zicem pentru miercuri sau joi, 16 sau 17 august semănatul la rapiță.

Fiecare grup face un rezumat care va fi discutat „în plen” și vom trage concluziile în mod corect. În acest fel vom afla mai ușor care sunt informațiile care ne lipsesc, care sunt incomplete sau greșite. Astfel, vom cunoaște cât mai multe rezultate.

Oare cine își pierde timpul în cazul tehnologiilor agricole prezentate pe facebook? Cei care solicită informații, cei care oferă informație sau cei care citesc sperând că vor găsi în postări informație valoroasă? (SF)

 

.

Facebook Comments