Cum să avem informații mai utile în FB

Horia-Victor Hălmăjan, Stelian Folică

Mulți fermieri vor să-și ajute prietenii FB comunicând rezultatele pe care le consideră interesante. Și sunt preluate ca atare și folosite după cuviință

Dar există și situații în care autorul postării nu a fost destul de convingător, astfel încât unele recomandări înțelese greșit, devin chiar  „periculoase” pentru aplicarea în fermele celor mai puțin informați. În aceste condiții  poate fi utilizat sfatul lui Liviu Dincă: „nu faceți ca mine, dacă nu cunoașteți toate detaliile”.

Vom comenta articole apărute în media, în special în FB, care conțin informații interesante, dar insuficient (de bine) explicate pentru a putea fi utilizate „în siguranță”.

Pentru început am ales un „articol video” al unui important influencer, în care acesta explică de ce și-a propus ca pe cele 1000 ha cultivate cu rapiță să semene la 70 cm între rânduri. Această schimbare necesită modificări  obligatorii, reducerea densității de la 45-50 b.g./mp la 30 boabe/mp și  folosind semănătorilor de precizie.

Anul trecut, folosind aceste elemente tehnologice pe 50 ha, a obținut un spor de producție de 800 kg/ha, o creștere de la 3600 kg/ha la 4400 kg/ha.

Anul acesta a cultivat 400 ha cu aceeași tehnologie, iar în toamnă intenționează să  o aplice pe toată suprafața de 1000 ha. Pare „un pariu cu tehnologia clasică”?

Concluzii  

  1. Este o tehnologie riscantă, deoarece
    • Poate fi aplicată numai pe solurile foarte bine aprovizionate cu apă și azot. În aceste condiții rapița poate suporta distanțe între rânduri de până la 80 cm.
    • Dar este interzisă utilizarea distanțelor mari între rânduri pe solurile cu potențial scăzut de producție sau slab aprovizionate cu apă și azot.
    • Impune reducerea densității la semănat cu 35%-40%, ceea ce mărește pericolul de a nu avea suficiente plante în primăvară. Ploile insuficiente de după semănat, gerul din timpul iernii sau alternanța temperaturilor din primăvară, pot reduce drastic densitatea și ajungem la „mâna” potențialului de producție al plantelor, care, din fericire, este unul impresionant.
    • Într-un material publicat în Oleoscope, nr. 83/2005, specialiştii francezi recomandă păstrarea culturii începând cu densități cuprinse între 5 – 10 plante/mp.
    • Au fost fermieri în Franţa care seamănau 15 b.g./mp , folosind semănători de precizie la distanţe de 50 cm între rânduri.
    • Într-un sondaj în fermele din Franţa în care s-au obţinut producţii de peste 5000 kg/ha (Oleoscope nr. 82/2005), cele mai mari producții au fost realizate cu densităţi mai mici de 60 b.g./mp, în 40% din cazuri utilizându-se semănători de precizie cu distanţa între rânduri cuprinsă între 40 şi 50 cm.
    • Sfidează practicile obișnuite. În teorie, distanțele echidistante dintre plante favorizează obținerea unor producții mai mari. Unul din recordurile mondiale la porumb a fost obținut cu 38 cm distanță între rânduri.
  2. Dar nu este falimentară
    • Plantele de rapiţă au o capacitate extraordinară de compensare. Dacă la ieşirea din iarnă densitatea este de 10-15 plante/mp, se poate obţine 70-90% din producţia potenţială. Hans Poulsen (Agro Cocora judeţul Ialomiţa) a păstrat în 2012 culturi cu  densități cuprinse între 8 și 15 plante/mp, producţia medie fiind de 3.088 kg/ha. Chiar cu 5-10 plante/mp, se poate realiza 60-90% din producţia parcelelor cu densitate normală.
    • Fermierii ialomițeni care au folosit distanțe mari între rânduri, de exemplu 70-75 cm la cei care au utilizat strip-till, au obținut producții mai mici, cu 400-700 kg/ha față de distanțele clasice, dar semănate tot bob cu bob.

Concluzii finale

Între anumite limite ale densității, producțiile de rapiță sunt practic egale. Schimbările tehnologice, cum au fost în acest caz mărirea distanței între rânduri pentru a se efectua prașilele mai ușor, trebuie făcute astfel încât să nu se reducă producția. Deși prășitul rapiței la 40-50 cm distanță între rânduri necesită mai mult consum nervos pentru mecanizatori decât la 70 cm, trebuie să alegem prima variantă, deoarece suntem pe platoul cu producție maximă. La 70 cm, producția scade și nici controlul buruienilor prin prașilă nu este mai grozav.

Facebook Comments