Carențele de B și Mo la rapiță

Nici intuiția fermierului și nici „reflexele tehnologice” nu înlocuiesc analizele de sol și plantă

N-o fi bor (destul), n-o fi molibden? (foto Doru Gheorghe)

Liviu Gruia (Yara România) ne-a pus la dispoziție două fotografii cu simptome ale carențelor de bor și de molibden la frunze de rapiţă.

Carență de bor la frunze de rapiță. (foto Yara)

Carență de molibden la frunze de rapiță (foto Yara)

Din intuiție sau din reflex, foarte mulți fermieri aplică bor la rapiţă fără să ezite. Uneori și molibden.

O fi bine, o fi rău?

Nu e bine, pentru că, de obicei, la plantele de rapiţă carențele de bor și de molibden se manifestă la pH diferit.

Molibdenul este singurul element căruia îi crește solubilitatea odată cu mărirea pH-ului. Așadar, la pH ridicat, n-ar trebui să se manifeste carență de molibden.

Carențele pot fi induse  de practici greșite, de exemplu de „abuzul” de sulf (sulfați) care poate micșora pH-ul și să blocheze molibdenul.

Carența de bor se manifestă mai des pe soluri cu pH bazic.

Concluzie parțială, dar corectă în multe cazuri: folosiți îngrăşăminte cu un singur microelement în funcţie de pH și evitați „cocteilurile”, deoarece o parte dintre microelementele din compoziție nu sunt necesare.

E bine. Dacă pe solul respectiv culturile premergătoare au avut producţii ridicate și au extras cantități mari de alte oligoelemente, s-ar putea să fie nevoie de un „cocteil”, cu mai multe microelemente.

Teoretic știm ce putem să facem.

Borul. Conform Terres Inovia, plantele de rapiţă au nevoie pentru o producţie de 3,5 t/ha de 370 g de bor. Din această cantitate doar 70 g sunt exportate odată cu seminţele, 300 g fiind restituite solului.

Într-o lucrare coordonată de Z. Borlan despre  prevenirea și combaterea dereglărilor de nutriție ka principalele culturi, găsim următoarele sugestii.

Curativ: stropiri repetate cu îngrăşăminte foliare care conţin B.

Preventiv: aplicarea la sol a îngrăşămintelor cu B odată la 5 ani ani, în doze de până la 3 kg B/ha.

Molibdenul. Pentru aceeași producţie de 3,5 t/ha, plantele de rapiţă absorb 18 g/ha, din care exportă 4 g/ha prin seminţe.

Curativ: stropiri foliare repetate cu îngrăşăminte foliare care conţin Mo.

Preventiv: aplicarea îngrăşămintelor cu Mo în sol, în doze de până la 2 kg Mo/ha.

Cea mai simplă rezolvare practică este efectuarea analizelor de sol. Pentru un plus de 1 euro/ha, Cartagris determină nivelul de aprovizionare din sol pentru 8 microelemente. Când carențele nu sunt identificate vizual, Cartagris poate face și analize de plantă.

Din oferta Yara România am ales spre exemplificare două produse cu câte un singur microelement: YaraVita Bortrac – conține 150 g bor – doza de aplicare 1-2 litri/ha și YaraVita Molytrac – ce conține 500 g /l molibden –doza  0,25-0,5 litri/ha.

Facebook Comments