Liviu Dincă nu știe când să semene rapița, dar 10 specialiști din antichitate au studiat deja fenomenul

Șugubățul Liviu Dincă reușește să ne uimească și să ne năucească uneori prin modul în care inovează verigi tehnologice sau itinerare tehnologice în întregime. Lucru pe care în mod sincer îl apreciez.

Ceea ce nu-mi place însă este  obișnuința sa de a posta aforisme pe contul sau din FB, pe care le comentează numai atunci când iscă discuții, uneori interesante, alteori prea aprinse.

În 14 august a postat un aforism în limba latină, fără niciun comentariu: „ipse se nihil scire id unum sciat”, adică „știu că nu știu nimic”.

Nu am înțeles pentru cine a postat textul, dar ar putea fi și o subtilă ofertă de servicii de consultanță pentru fermierii nesiguri pe cunoștințele dobândite. Și nu au înțeles mulți ceea ce a vrut să zică, pentru că a avut doar 4 like-uri.

În 19 august, cu o zi înainte de postarea buclucașă, Liviu Dincă a postat un text din Cicero: „Oamenii nu înţeleg că sursa de câştiguri se află în spiritul de economie.” A avut 40 de like-uri.

În schimb, postarea din 20 august a avut 60. Și multe discuții, dar multe inutile. Mai mult chiar, au fost și rățoieli (nu chiar atacuri), la persoană.

Iată textul neinspirat.

Ținând cont de faptul că în continuare avem deficit de apă în sol, cercetătorii nu au găsit încă un răspuns pentru perioada optimă de semănat a rapiței de toamnă . Mai degrabă ajungem pe Marte, decât să reușim să aflăm când ar trebui să începem semănatul

Acum am realizat și eu că mai ușor se practică astronomia de precizie decât agricultura de aceeași teapă.

Cu astronomia de precizie știm că pe 10 iunie 2023, în jurul orei 17:30 CEST (18:30 ora locală vom  ajunge pe Marte), după o lansare care ava avea loc  într-o fereastră de 12 zile, începând cu 20 septembrie 2022, conform siteului Agenției Spațiale Europene ESA – Drumul spre Marte .

Agricultura de precizie este interesată de perioada optimă de semănat a rapiței de toamnă în condiții de deficit hidric. În condiții de deficit hidric nu cred că se poate vorbi de perioadă optimă de semănat a rapiței. Nu contează foarte mult când semeni, contează când răsare și cum ajunge în iarnă. Asta ar putea fi unul din motivele pentru care cercetătorii nu l-au anunțat pe Liviu care este perioada optimă de semănat.

După cum spune și titlul, s-au mai ocupat și alții de acest subiect. Iată și părerile lor, preluate din Plinius, Naturalis Historia (volumul 3 Editura Polirom 2002).

Plinius spune că subiectul care impune „cea mai mare atenție este momentul cel mai potrivit al însămânțării, chestie strict legată de astronomie.” Bîlteanu (2001) credea și el că epoca de semănat este factorul limitativ cel mai important pentru cultura rapiței în România.

 „Xenofon recomandă să nu înceapă semănatul mai înainte ca divinitatea să dea un semn”. Cicero a înțeles prin această recomandare prima ploaie”. Cred că majoritatea fermierilor români sunt de acord cu interpretarea lui  Cicero.

Vergiliu recomandă „să se semene orzul între echinocțiu de toamnă și solstițiul de iarnă”.

„Alții susțin că în zonele reci se seamănă începând cu echinocțiu de toamnă, în cele calde mai târziu, pentru ca plantele să nu fie prea dezvoltate la venirea iernii”.

Hesiod susține că „unicul moment potrivit pentru însămânțare este după apusul Pleiadelor” (constelație).

”Unii recomandă să se semene înainte de apusul Pleiadelor, cel puțin în zonele uscate și în provinciile unde clima este caldă. În felul acesta spun  ei, sămânța se conservă (căci umezeala o strică) și într-o singură zi de la ploaie ea încolțește”. Este o strategie pe care francezii  o aplică deseori. La noii însă, au fost cazuri când plantele răsărite după prima ploaie nu au rezistat până la a doua ploaie, venită prea târziu.

Unii sunt grăbiți și spun că dacă sămânță timpurie înșală adesea, cea târzie înșală totdeauna.” Nu mai este cazul, deoarece există hibrizi cu ritm foarte rapid de creștere toamna, care pot fi semănați târziu și regulatori de creștere care să-i tempereze pe cei semănați devreme.

Concluzii După cum poate (nu) vedeți, toată lumea poate avea dreptate, chiar și atunci când se susțin  lucruri diferite.  Liviu Dincă a început să semene rapița. Data semănatului precis nu a ales-o folosind suma gradelor de temperatură. Dacă ar fi ținut cont de ce-au scris unii cercetători, la Măldăeni, județul Teleorman, perioada optimă se încheie la 8 septembrie. Contează însă cum îți susții opiniile. Eu l-aș susține pe Cicero!

Dacă doriți să citiții despre agricultura în Roma antică o puteți face la linkul de mai jos.

Noi suntem urmașii Romei?

Facebook Comments