Nu vindeți (ieftin) paiele!

PAIELE NU SUNT REZIDUURI AGRICOLE!

Banca Mondială, care știe se pare tot ce trebuie știut, a publicat date prelucrate din statistica FAO despre cantitatea de îngrăşăminte folosite în lume, în jurul anului 2016.

Media mondială era de cca. 135 kg/ha (78 kg N/ha, 29 kg P2O5/ha și 28 kg K2O/ha), în timp ce în România se fertiliza cu 40 kg N/ha, 15 kg P2O5/ha și 5 kg K2O/ha, în jur de 60 kg/ha, pe o suprafață luată în calcul de către FAO de 8,6 milioane ha teren arabil.

Fermierii români, care nu știu ceea ce ar trebui să știe despre managementul resturilor vegetale, vând o parte din paie, fără să cunoască adevărata valoare a produsului la care renunță atât de ușor.

Prețul paielor ar trebui să cuprindă:

  1. Valoarea nutrienților conținuți de o tonă de paie:
    •  5-7 kg N/tonă, 2,5-3 kg P2O5/tonă, 10-15 kg K2O/tonă, 4,5-4,8 calciu (CaO) și magneziu 0,5 kg MgO/tonă (valori din Polonia). Așadar, dacă vindeți 4 tone paie/ha prețul trebuie să acopere cumpărarea, transportul și administrarea a cca. 60 kg/ha azotat de amoniu (34% N), 22 kg/ha superfosfat (45% P2O5 ) și 100 kg/ha sare potasică (40% K2O).
    • microelemente: bor, cupru, mangan, molibden și zinc.
  2. Costurile cu îngrăşămintele verzi și gunoiul de grajd care trebuie să refacă conținutul de materie organică din sol redus prin îndepărtarea paielor. Costul cu îngrăşămintele verzi poate ajunge la 700-900 lei/ha.

Paiele au un conținut asemănător de N și K cu unele tipuri de gunoi de grajd, dar au fosfor mai puțin.

Îndepărtarea paielor va mări disponibilitatea azotului din sol cu 10-20 kg N/ha, deoarece nu mai este blocat de către microorganisme în descompunerea paielor. Dar pe termen lung, se reduce aportul solului, deoarece scade conținutul de materie organică.

Îndepărtarea paielor ar putea întârzia efectuarea unor lucrări (dezmiriștit, arat) dar ar putea favoriza lucrările minime sau no till în special pentru rapiţă, deoarece seminţele mici se seamănă mai greu direct în miriște când există mulci la suprafața solului.

În același timp, balotarea și transportul paielor ar putea tasa suplimentar solul dacă se fac pe teren prea umed.

Concluzii

În general paiele constituie o sursă importantă de nutrienți și materie organică (carbon).

Vindeți paiele fermelor zootehnice, dar cereți gunoi de grajd la schimb.Puteți renunța un an la paie, dacă vreți să semănați rapiţa direct în miriște, dar nu le vindeți ieftin.Paiele conțin mult potasiu. Bănuim că solul României este bogat în acest element, dar nu știm sigur, pentru că nu se fac suficiente analize agrochimice. Nu renunțați ușor la potasiul din paie!

În condițiile în care doza estimată de potasiu este în jur de 5 kg K2O/ha riscăm să renunțăm la 40 kg K2O/ha (potasiul din  4 t paie/ha)?

P.S. De ce este interzisă arderea miriștilor (se înțelege și a paielor), prin GAEC  6, pentru menținerea conținutului de materie organică din sol, dacă este permisă reducerea conținutului de materie organică prin îndepărtarea paielor?

 

 

Facebook Comments