Arnaud şi fraţii săi

În anul 2014 am participat din partea revistei Profitul agricol împreună cu un grup de fermieri din APPR la Zilele Porumbului din Franţa.

Am scris atunci un material pe care îl postez acum în acest blog. Am fost pentru o zi oaspeții familiei lui Arnaud.

Familia Perrein are reședința în localitatea Juvigny, din departamentul Marne. Din cei 8 frați, 3 sunt agricultori: Jean Claude, Yves şi Arnaud, iar Herve conduce o „făbricuţă” de maşini agricole. Numele lor impune respect şi atrage simpatia tuturor celor din zonă care lucrează în agricultură.

Omul sfinţeşte locul. Înainte de al doilea război mondial, în zonă erau păduri de brazi, iar solurile erau atât de sărace, încât se foloseau numai pentru păşunatul oilor. Dar chimizarea şi mecanizarea au schimbat aproape totul! Stratul arabil, deşi bogat în materie organică, este subţire, de numai 20-30 cm. Sub acest orizont este cretă, în staturi de sute de metrii. Creta acţionează ca un burete: lasă apa să se infiltreze uşor (la câteva zile după o ploaie de 80 l se poate lucra fără probleme), iar în perioadele secetoase apa urcă uşor la suprafaţă, ceea ce reduce foarte mult eventualul stres hidric al plantelor de vară (sfecla pentru zahăr, cartof).

Condiţiile pedoclimatice au permis aşadar obţinerea unor producţii foarte mari în ferma Perrein: 9-10 t/ha la grâu şi porumb, 4 t/ha la rapiţă, 5 t/ha la mazăre 135 t/ha la sfecla pentru zahăr cu 16% zaharoză, 80 t/ha de cartofi în anii favorabili (cu menţiunea că aceştia au o frecvenţă destul de mare).

Spre deosebire de rendzinele din România, care nu sunt foarte favorabile pentru cultura plantelor de câmp, cele din departamentul Marne au putut deveni foarte productive prin fertilizare şi mecanizare. Solul este atât de uşor, încât cormanele sunt de plastic, iar un tractor poate purta chiar 10 trupiţe (4 montate în faţa tractorului), putându-se ara 2 ha/oră. Fertilizarea nu este o problemă: la sfecla pentru zahăr azotul  se aplică în funcţie de analizele de sol realizate anual în luna februarie, iar la grâu azotul reprezintă o „nimica toată” (în opinia unui vecin al familiei Perrein) de 200-220 kg N/ha! Totuşi, deşi doza de azot este mare, calitatea grâului nu este întotdeauna foarte bună. Din cauza efectului de diluare determinat de producţiile foarte mari, conţinutul de proteină a fost de 11%, nivel acceptabil în Franţa. Nemulţumirea a provenit însă din faptul că indicele de cădere a fost în acel an necorespunzător.

Dacă 200 kg N/ha este la îndemâna oricărui fermier din zonă, diferenţele de producţie şi de profit dintre exploataţii depind de calitatea maşinilor şi utilajelor şi de competenţele manageriale ale fermierilor.

Am fost întotdeauna impresionat de inovaţiile tehnice pe care Arnaud Perrein le face pe bandă rulantă la maşinile din exploataţia sa din Mihail Kogălniceanu. Una din primele maşini de lucrat în benzi (strip-till) din România a fost „construită” în ferma de lângă Ţăndărei. După ce am văzut însă fabrica şi ferma din Franţa a familiei Perrein, am înţeles de unde provine această înclinaţie.

SOPEMA. La fabrica SOPEMA se produc maşini, unele unicat, utilizate aproape exclusiv de către fermierii din zonă.

Solul din regiune este foarte afânat, fenomenele de „descălţare” fiind frecvent întâlnite. Din această cauză utilajele complexe care tasează solul după arătură, sunt foarte cerute. Probabil că în fiecare exploataţie din zonă există câte un astfel de utilaj fabricat de Sopema în cei peste 30 de ani de activitate. Peste 800 de combinatoare tip croschilet care se montează atât în faţa cât şi în spatele tractorului au fost fabricate în această perioadă. Utilajul care m-a impresionat cel mai mult a fost o „remorcă” pentru încărcarea-transportul-descărcarea sfeclei pentru zahăr. Cu caracteristici impresionante (40 mc, încărcătura utilă de 25 t, descărcarea în 45 de secunde), acest utilaj încarcă rădăcinile de sfeclă decoletate şi scoase din pământ de o altă mașină. Recoltarea divizată are câteva avantaje, dar şi dezavantaje:

  • Costul mai mic: maşina de decoletat costă 40.000 euro iar „remorca” 130.000 euro, spre deosebire de o combină care costă în jur de 460.000 euro.
  • Pentru recoltarea divizată sunt suficiente două persoane, pe când la recoltarea cu combina este nevoie de 3-4 (unul pentru combină şi cel puţin 2 pentru remorci).
  • În schimb, combina poate recolta la o umiditate mai mare a solului.

Veşnicia s-a născut la ţară… în ferma Perrein, am putea adăuga, dacă ne referim la veşnicia în varianta mecanizată. Yves Perrein, până nu de mult şeful expoataţiei, este un conservator. În cel mai bun sens al cuvântului! Cu combine de 45 de ani, tractoare de 50-60 de ani şi o mulţime de echipamente făcute în fermă, a obţinut ani de-a rândul cele mai mari producţii din zonă. Iată câteva particularităţi marca Yves Perrein:

Combine de 45 de ani!

În anii ´70 a făcut comasarea terenului, rezultând parcele de 1200 m lungime. Cu toate acestea, a împărţit solele în fâşii cu lăţimea egală cu un multiplu de treceri ale maşinilor de stropit. În fotografia 2 se văd două benzi de grâu şi de sfeclă pentru zahăr, intercalate cu cele de orz, floarea-soarelui şi mazăre.

Asolament pentru aplicarea PPP
Asolament pentru mașina de stropit

 

La un tractor Renault de acum 50 ani s-a inversat postul de conducere. Este echipat cu o mașină de stropit pe rând. Se aplică erbicidul doar pe rând, pe o lăţime de 15 cm (în loc de 45 cm), folosindu-se astfel doar 50 % din doză (foto 3)

Erbicidare pe rând

Rapiţa semănată la 45 cm între rânduri se prăşeşte, erbicidul fiind administrat doar pe rând.

Pe baza unui tractor Deutz de 50 ani, s-a făcut o prăşitoare de precizie. Utilajul este auto ghidat pe urmele lăsate de semănătoare. Se observă că este o praşilă oarbă (înainte de răsărirea plantelor de sfecla pentru zahăr).

 

Prașilă oarbă

Economiile sunt simțitoare. Cu astfel de maşini s-au obţinut 3 ani la rând cea mai buna producție de sfecla din zonă (150 t/ha). Ele sunt folosite în continuare pe toată suprafaţa.

Facebook Comments