Solidaritatea în vremea pandemiei

Fermierii au nevoie acum din ce în ce mai mult de consultanță de calitate pentru elaborarea unor tehnologii care să le asigure un profit, care poate varia și în funcţie de câteva considerente sociale.

Valoarea profitului depinde, printre altele, de mărimea producţiei obținute  și de cheltuielile efectuate. Creșterea cheltuielilor ar trebui să aducă, la o tehnologie optimă economic, o mărire a profitului.

Se crede că acest lucru se poate întâmpla adesea atunci când se folosesc biostimulatori și îngrăşăminte foliare cu microelemente.

Lucru imposibil de generalizat!

În Franţa, Terres Inovia, institutul tehnic pentru oleaginoase, afirmă, direct sau indirect, că nu există fungicide care controlează eficient Sclerotinia la floarea-soarelui. A fost suficient ca un distribuitor din România să menționeze în eticheta unui fungicid folosit la floarea-soarelui că are efect împotriva putregaiului alb, încât la aproape toate produsele similare de pe piața românească s-au schimbat etichetele. Și atunci, fermierii români aplică fungicide la floarea-soarelui ca să prevină sau să oprească atacul de Sclerotinia. Pierderile nu sunt însă mari, deoarece multe din aceste produse au efect de stimulare a metabolismului plantelor, ceea ce face ca producţia să crească la aplicarea fungicidelor, chiar dacă nu sunt condiții favorabile pentru apariția bolii. În plus, fungicidele ar fi putut controla alte boli ce pot apare la floarea-soarelui, cum ar fi Phoma.

Urmând aceeași logică, deoarece cineva a observat diferențe pozitive în nu știu ce condiții de stres, la unele loturi de seminţe care au fost tratate cu un biostimulator, toate produsele pentru tratarea seminţelor vor avea în componența lor un biostimulator! BASF, Bayer, Corteva, au început deja să îi utilizeze. Prețurile vor fi mai mari, dar și răsărirea mai rapidă.  (ideal ar fi ca diferențele de răsărire între două plantule vecine de porumb să fie între 4 și 12 ore, pentru a nu apărea competiția intraspecifică).

Dar ce ne facem cu biostimulatorii care nu au efect sau cu îngrăşămintele foliare prea scumpe?

În 2016, AHDB (Agriculture and Horticulture Development Board – Consiliul Dezvoltării Agriculturii și Horticulturii), organizație finanțată de fermieri și procesatori, a concluzionat că pentru unii biostimulatori folosiți în Regatul Unit nu există argumente științifice pentru folosirea lor.

Institutul Arvalis a verificat timp de 2 ani efectul a 6 biostimulatori folosiți în Franţa la cultura grâului. Au fost diferențe, de până la 240 kg/ha, dar nesemnificative din punct de vedere statistic. Pentru a fi profitabilă aplicarea biostimulatorilor, costul folosirii lor ar trebui să nu depășească 20 euro/ha pentru 100 kg/ha de spor de producţie.

Trebuie să existe o solidaritate în vremea pandemiei între toți actorii filierelor produselor agricole, care ar trebui să se manifeste cam așa:

  1. Distribuitorii oferă produse de calitate fermierilor iar aceștia realizează un profit satisfăcător. Din păcate uneori nu își cunosc bine produsele și oferta lor nu este de calitate. În cazul biostimulatorilor, la care legislația nu este încă foarte riguroasă, chiar și cei dovediți fără efecte pozitive, rămân totuși pe listele cu oferte.

Dacă oferă astfel de produse, distribuitorii ar trebui să participe la pierderea înregistrată de fermieri.

  1. Fermierii să cheltuiască mai mult, chiar pentru același profit, pentru a da posibilitatea distribuitorului să câștige din mărimea volumului de vânzări.

În cazul analizat de Arvalis: fermierul împreună cu distribuitorul elaborează un protocol de utilizare al biostimulatorului. Plata se face la recoltare, dar costul nu depășește 20 euro/ha pentru 100 kg/ha de spor, indiferent care este prețul de vânzare al biostimulatorului.

Dacă sporul este mult mai mare, fermierul plătește prețul de listă al produsului.

Concluzii

Biostimulatorii au efect, dar nu știm cât de mare.

În sinergism cu efectul fungicidelor și al insecticidelor, biostimulatorii vor fi o prezență indispensabilă pentru tratarea semințelor de porumb a căror germinație este mai mică de 93%, dacă acest lucru este cauzat de o vigoare mai redusă a semințelor.

Și pentru că nu face rabat de la calitate, până când investițiile masive în companii care produc biostimulatori vor aduce pe piață produse de top proprii, Corteva a cumpărat unul din cei mai buni biostimulatori din lume la ora actuală, LumiBio pentru a fi integrat într-un sistem revoluționar de tratare industrială a seminţelor, LumiGEN.

În restul cazurilor, ar trebui să existe forumuri găzduite de asociațiile profesionale, în care fermierii să-și spună părerea despre toate inputurile, deci și despre biostimulatori.

Facebook Comments