La aproape două luni de la apariția în Statele Unite, o știre despre un nou record de producție la porumb, de 38,7 t/ha, trezește un vag dar mare interes, dacă ținem cont de numărul de accesări și de redistribuiri. Recordul a fost realizat în cadrul concursului de producție organizat de către Asociația Națională a Cultivatorilor de Porumb din Statele Unite.
Cei care au distribuit informația mai sus pomenită au prelucrat un material Corteva din care au extras esențialul: hibrizii Pioneer domină piața mondială de porumb (lucru evident și în România, deoarece echipa de marketing are foarte multe ocazii să întărească această afirmație când își premiază campionii), și datorită faptului că potențialul lor biologic este departe de a-și fi atins limitele (așteptate „deocamdată” la peste 50 t/ha). David Hula, deținătorul recordului, are chiar o vorbă: „când seamăn hibrizii Pioneer, numai cerul este limita”.
Este o producție de 38,7 t/ha un obiectiv nerealist ? Să vedem!
Pe suprafața de concurs, de cel puțin 4,5 ha, o producție de cca. 38 t/ha ar putea fi profitabilă. Tehnologia folosită care presupune irigare și 9 treceri tehnologice (strip-till toamna, semănat, fertilizat, protecția plantelor, recoltat), nu poate fi aplicată pe toată suprafața fermei, deoarece nu este tot terenul amenajat pentru irigație și nici nu este timp disponibil pentru efectuarea la timp a celor 9 operații cerute de producția record.
38,7 t porumb/ha, un record cu țârâita?
David Hula este un tip modest și foarte atent la amănunte. Este de părere că pentru a avea producții mari de porumb, trebuie să ai mult porumb „slab”. Optimizând punctele slabe, se obține performanța. Acest lucru i-a permis să aibă o creștere continuă a producției de 13% anual. Așa că nu este de mirare că este deținătorul a 4 recorduri mondiale la porumb și a 5 locuri întâi în ultimii 8 ani la concursurile organizate de asociația producătorilor de porumb.
Optimizarea tehnologiei (care se referă atât la aspectele teoretice, cât și mecanice), durează câțiva ani. De aceea o face în mod continuu, experimentând pe câteva hectare inovațiile pe care le extinde apoi pe suprafețe mari.
Folosește în fermă în jur de 20 de hibrizi, pentru a realiza producții constante de la an la an. Pentru a asigura polenizarea, pune câte 2 hibrizi, cu perioade apropiate de înflorire, în câte o jumătate de semănătoare. Din acest motiv, nu obține întotdeauna cele mai mari producții posibile, dar nu are niciodată producții mici. Sunt mulți specialiști care afirmă că în vitrinele cu parcele mici cu hibrizi din diferite grupe de maturitate, producțiile sunt mai mari decât cele obținute în parcelele semănate cu un singur hibrid, deoarece polenizarea se face mai bine.
Densitatea folosită în loturile de concurs variază între 93.000 și 133.000 semințe/ha.
La concursul din 2019 știuleții au avut câte 800 de boabe, dar plantele au format și al doilea știulete cu 400-500 boabe.
Este de preferat ca plantele să nu formeze 20 de rânduri/știulete, deoarece în acest caz MMB și masa hectolitrică sunt mai mici.
Acordă o mare importanță fertilizării. Folosește echipamente de precizie care aplică două tipuri de îngrășăminte starter. În îngrășământul starter, raportul N: P2O5 este 2:1, spre deosebire de majoritatea cazurilor când predomină fosforul, elementul chimic care stimulează creșterea rădăcinii. Acestea sunt plasate la la 7,5 cm lateral față de rând și la 3-4 cm sub rând, deoarece îngrășămintele starter conțin 67 kg N/ha și vrea să evite un posibil efect toxic al azotului asupra germinației.
Aplică un biostimulator obținut în fermă pe rândul de semințe pentru a stimula activitatea microbiană din sol.
Fertilizarea o face în funcție de rezultatelor analizelor de sol și plantă. Probele se iau după recoltarea soiei. Analizele de țesut se fac săptămânal, iar aplicarea microelementelor se face foliar sau prin fertirigare.
Cantitatea de potasiu necesară pentru întreaga rotație o aplică la porumb prin strip-till.
Îngrășămintele le aplică prin strip-till în benzi de 18 cm lățime și conțin MAP, sulf, microelemente (în special zinc și bor) cu 6-8 săptămâni înainte de semănat.
Calitatea fertilizării realizate prin strip-till a fost unul din motivele principale pentru care a renunțat la no till (semănat direct) și a ales strip-till.
Rotația. Cultivă porumb, grâu, orz, ovăz, soia în cultură dublă.
Poate va urma!
Dacă doriți să aflați mai multe despre David Hula, apăsați aici.