De la cocoșul Maurice la imidacloprid
În urmă cu 10 ani, când am auzit că cetățeni francezi protestează când văd aspersoarele funcționând în luna august în lanurile de porumb, reducând astfel cota de apă alocată piscinelor în timpul perioadei de concediu, am crezut că este o glumă. În Franţa se folosește apa în diferite scopuri, din râuri și din pânza freatică, dar numai în cantități stabilite în funcţie de volumul precipitațiilor din anul respectiv.
Lucrurile au evoluat în ambele direcții. Ca să nu mai atragă atenția aspersoarele, unii fermieri irigă prin picurare. În urmă cu câteva luni, într-un sat din Franţa, un cuplu de pensionari a dat în judecată o vecină care avea un cocoș ce-i deranja prin cântările lui prea matinale. Acum a venit rândul imidaclopridului să fie supus oprobriului public.
Nu se mai poate face agricultură fără PR convingător
În condițiile în care parlamentarii (cei care fac legile în Uniunea Europeană și în România) nu au mare încredere în știință și adoptă reglementări bazate pe crâmpeie de adevăr și pe sentimentalisme populiste, nu ne mai putem baza pe bunul simț atunci când elaborăm tehnologiile.
Trebuie să explicăm totul, tuturor.
Cine pierd mai mult, apicultorii sau fermierii?
O parte din cei care militează pentru interzicerea neonicotinoidelor în România își argumentează demersul prin faptul că suntem printre cei mai importanţi producători de miere din Europa, iar prin utilizarea acestor insecticide sectorul apicol va fi puternic afectat.
Dar porumbul și floarea-soarelui, nu ne interesează? Și aici suntem pe primele locuri, iar pierderile în cazul interzicerii neonicotinoidelor, nu vor fi mici.
Pe de altă parte, nici nu ne putem plânge că din cauza interzicerii neonicotinoidelor se va reduce drastic suprafața cultivată cu floarea-soarelui.
Unii vor găsi chiar efecte pozitive în acest caz, cum ar fi îmbunătățirea rotației. După unele păreri, pentru ca rotația să fie foarte eficientă, suprafața cultivată cu floarea-soarelui nu ar trebui să depășească 600.000 ha. Dar cu cine să intre floarea-soarelui în rotație?
În urmă cu 20 de ani, grâul era considerat o plantă nefavorabilă insectei. Dar când în loc de 3-5 insecte/mp (pragul economic de dăunare) s-au determinat peste 150 de indivizi/mp, nici grâul nu mai scapă (vezi foto 2).
Porumbul, grâul, orzul, soia sunt și ele atacate de Tanymecus. Nu au probleme cu rățișoara plante ca mazărea, fasolea, inul, rapița. Dar pot avea cu Sclerotinia, așa că..
Rotația este eficientă mai ales pe sole mari, cu lățimi de peste 250 m. De obicei, adulții se deplasează pe distanțe mici, de cca. 15 m de la locul de iernare, dar în condiții extreme pot zbura pe distanțe mai mari de 250 m (Prof. Roșca, comunicare personală) . Din acest motiv, venind de la vecini, din solele alăturate, insectele pot ajunge pe plantele de porumb, chiar dacă în parcele respective s-a respectat o rotație corespunzătoare.
Profesorul Roșca consideră că și tratamentul seminţelor (chiar cu neonicotinoide) are o importanță relativă. Reușita operației depinde de mărimea populației dăunătorului, de modul în care se face tratamentul, de ritmul de creștere al plantelor în primele faze de vegetație etc.
O populație ceva mai mare decât PED, de până la 15 indivizi/mp, poate fi controlată cu eficacitate destul de mare, dacă tratamentul în vegetație este aplicat corect, în perioadele de zi în care este soare, temperatura solului peste 18 oC. Dacă insecticidele se aplică pe tip noros, dimineața pe răcoare, temperaturi sub 9 oC, eficacitatea poate fi scăzută, din cauza faptului că insectele se retrag sub bulgări și nu mai sunt atinse de soluția de stropit.
Mai avem speranțe legate de omologarea unor produse speciale, create de giganții Corteva, Bayer, Syngenta etc. Tehnologiile aplicate seminţelor, cum sunt cele create de Corteva sub denumirea LumiGEN, folosite pentru seminţele Pioneer vor conferi un avantaj plantelor în lupta cu dăunătorii, la un preț corespunzător, desigur.
Insecticidele, fungicidele și biostimulatorii din compoziția LumiGEN vor ajuta plantele provenite din semințele tratate să ajungă (mai) rapid la 5 frunze, stadiu din care Tanymecus nu mai produce pagube semnificative.
Între timp, va avea loc o selecție naturală a albinelor, cauzată de micșorarea suprafețelor cultivate cu floarea-soarelui.
Mulțumesc domnului profesorului Roșca pentru informațiile furnizate pentru realizarea acestei postări.