Rotaţia erbicidelor

 Pentru a preveni apariţia rezistenţei la erbicide a buruienilor, trebuie utilizate produse cu moduri diferite de acţiune. Dar cum să alegi produsele?

Pentru fermierii din Statele Unite sau Canada, lucrurile sunt simple: erbicidele sunt împărţite în grupe în funcţie de modul lor de acţiune, fiecare grupă primind un număr, de la 1 la 27 (vezi ultima coloană din tabelul de la linkul HRAC de mai jos, WSSA GROUP. WSSA înseamnă Weed Science Society of America/Societatea Americană de Herbologie (biologia, ecologia și controlul buruienilor).

Fermierii „erbicidează folosind numerele”: se aleg produsele şi în funcţie de numerele pe care acestea le au înscrise în etichete, evitând să se folosească erbicide din aceeași grupă. Mai mult chiar, se are în vedere şi o rotaţie a erbicidelor pentru mai mulţi ani, odată cu speciile care intră în asolament. 

Exemplu: în Statele Unite se folosește încă atrazin. Dacă s-ar folosi în fiecare an acolo unde se practică monocultura, s-ar înmulți buruienile din genul Panicum. Dar dacă se alternează atrazinul cu simazinul, populația de Panicum este controlată. O variantă mai eficientă se pare că este amestecul de erbicide. 

            Din fericire, acest lucru este posibil acum și la noi. În etichetele noi ale produselor pentru protecţia plantelor, apar indicaţii despre grupa din care fac parte, în funcţie de familia chimică și de modul lor de acţiune. Spre deosebire de sistemul american, HRAC a notat grupele cu litere, iar subgrupele cu litere şi cifre. Iată de exemplu, clasificarea făcută de HRAC (Herbicide Resistance Action Committee – Comitetul de Acţiune pentru Rezistenţa la Erbicide), pentru erbicidul Bizon. Bizon conţine 3 substanţe active, din două grupe diferite.

Diflufenican face parte din Grupa F (determină albirea plantelor sensibile), subgrupa F1 (inhibitor de fotosinteză prin inhibarea enzimei fitoen-desaturaza, ce determină blocarea sintezei carotonoizilor cu efect direct asupra producerii clorofilei).

Penoxsulam și florasulam fac parte din grupa B (inhibitori ai enzimei acetolactat sintetaza (ALS).

Dacă doriți să vedeți tabelul cu clasificarea erbicidelor în funcție de modul lor de acțiune , dați clik pe HRAC

HRAC

 

Facebook Comments