De ce nu pot să recomand noii hibrizi de porumb Monsanto și Pioneer?

Există mai multe variantele de răspuns:

Pentru că se recomandă singuri. În orice condiții sunt cultivați, de la aceștia se obțin printre cele mai bune rezultate. Un fermier spunea că dacă ar trebui să aleagă hibrizii după rezultatele obținute la „zilele câmpului”, ar fi tentat să cultive numai hibrizi Dekalb și Pioneer. Așa și procedează, pentru că nu vrea să facă din câmpului lui o tablă de șah cu hibrizi proveniți de la prea multe companii, chiar dacă rezultatele de producţie pot fi destul de apropiate, iar uneori „rezervele” depășesc „titularii”.

Această concluzie ar putea fi valabilă și pentru hibrizi KWS, Syngenta, LG, Maissadour, RAGT, Euralis, Causssade, Saaten, Fundulea etc. și pentru mulți alții, de la toate companiile de seminţe. Doar că la Pioneer și Dekalb impactul publicitar este mai mare, bazat pe faptul că sunt mai mulți hibrizi care pot fi recomandați datorită performanțelor din anii trecuți, aceștia remarcându-se printr-o mare stabilitate a producţiei sau prin producţii mai mari în anii de „debut” în cultură. Iar cota de piață este un argument în plus.

Sunt prea puține informații disponibile pentru fermieri pentru alegerea unui nou hibrid. În acest moment, în alegerea hibrizilor, majoritatea fermierilor sunt dependenți de informaţiile pe care le primesc de la distribuitorii de seminţe. Spun majoritatea, deoarece cultivatorii de porumb din sudul și sud-estul țării pot utiliza informaţiile obținute în „discuțiile” de la întâlnirile APPR. Bineînțeles și din ghidul publicat pentru toți cei interesați și din informațiile confidențiale destinate numai membrilor APPR.

Un fermier obișnuit nu poate alege singur sau cu ajutorul unor consultanți „generaliști” cel mai profitabil hibrid după grupa FAO care apare în catalog.

  • În multe cazuri, doi hibrizi din aceeași grupă FAO au rezultate în câmp (foarte) diferite. Deci nu este sigur că alegând un hibrid dintr-o grupă mai mare de maturitate, producţia obținută va fi mai mare.
  • Între hibrizii din aceeași grupă FAO pot fi diferențe de umiditate la recoltare destul de mari. Dacă în loc de producţia obținută clasificăm hibrizii în funcţie de venitul pe hectar din care am scăzut costul uscării (cca. 2 euro/t pentru punctul de umiditate), de multe ori cei mai productivi hibrizi nu sunt cei mai profitabili.

Hibrizii noi Dekalb/Pioneer nu se aleg, se cumpără, de îndată ce ai ocazia.

Cu o singură condiție. Să fie recomandați de echipa tehnică sau de vânzări a fiecărei companii pentru fiecare tehnologie/solă în parte. Dacă nu este o colaborare atentă între fermier și distribuitorul de seminţe, un hibrid poate ajunge ușor de pe podiumul din catalog în „anonimatul” unor producţii de 10-12 t/ha.

Înainte de a alege un hibrid cu care dorește să facă performanță, fermierul trebuie să se asigure că obiectivul de producţie ales este realizabil, iar tehnologia folosită este optimizată pentru profitul maxim.

Majoritatea hibrizilor sunt prezentați în cataloage ca având plasticitate ecologică mare, putând fi cultivați în toate zonele unde sunt recomandați hibrizii din grupa lor de maturitate și răspund bine la toate tehnologiile aplicate. Când însă comparăm producţiile obținute în mai multe zone, am putea spune că se pot cultiva oriunde, dar performează doar în anumite condiții (climatice sau tehnologice). Sunt relevante rezultatele obținute la Diosig anul trecut. Martorul ales de Mihai Budai a depășit toți hibrizii care au „luat fața” la Orezu. Trebuie menționat însă faptul că între cele două locații a fost o diferență mare între precipitațiile căzute.

Și această concluzie se poate aplica la hibrizii aparținând tuturor companiilor de seminţe.

Nu știu dacă am reușit, dar am vrut să subliniez faptul că, după modelul mediatizat de Monsanto și Pioneer, alegerea corectă a hibrizilor depinde extrem de mult de competența și interesul cu care se implică echipa de vânzări a fiecărei companii. Rezultatele s-au văzut, fie că e vorba de o fermă de familie cu 50 ha de porumb sau de sute de hectare cultivate cu această plantă fabuloasă.

Să vedem ce noutăți vom avea după congresul APPR din 25 ianuarie.

Facebook Comments