Mana florii-soarelui – protecție integrată

În anii normali din punct de vedere climatic, mana poate fi controlată eficient prin hibrizi rezistenți…în Franţa, deoarece au fost identificate toate rasele prezente și repartizarea lor geografică. pentru amănunte, apasă aici

Sau cu hibrizi toleranți și tratament la seminţe…în restul lumii, inclusiv în Franţa.

Procentul de infecție depinde de toleranța hibrizilor și de calitatea tratamentului seminţelor. Când însă, inoculul din sol este în cantitate mare și este activat de cultivarea unui hibrid sensibil la mană în ultimii 2 ani, există apă liberă în sol, temperaturile variază între 10-15 oC după răsărit,  apar plante infectate, indiferent dacă hibrizii sunt rezistenți sau seminţele sunt tratate.

Aceste condiții au fost des întâlnite în acest an în România.

Din acest motiv, Corteva propune ca seminţele să fie tratate împotriva manei cu două fungicide: Apron XL de la Syngenta și Lumisena de la Corteva. Se așteaptă ca cele două substanțe să aibă efect și asupra eventualelor noi rase.

Corteva, o companie care merge de cele mai multe ori la sigur cu produsele sale, a făcut demersurile necesare ca fermierii români, dedulciți de altfel la aceste practici (derogările pentru neonicotinoide), să beneficieze de o derogare pentru a putea utiliza, cu câteva luni  înainte de omologare, fungicidul Lumisena, care, în amestec cu Apron XL, ar putea rezolva problema pentru câțiva ani a controlului infecțiilor primare de mană la floarea-soarelui, dar numai la hibrizii cu oarecare toleranță la boală.

De ce ar fi de preferat această soluție?

  1. Metalaxil-M, cunoscut și sub numele de mefenoxam, este o moleculă folosită de 40 de ani (1979), timp în care au apărut și rase rezistente. Face parte din grupa 4 FRAC. În experiențe din nordul Italiei a redus apariția bolii la mai puțin de 5%, dar la hibrizii sensibili, (ne)reușita a fost de 20%.
  2. Lumisena  are o moleculă nouă, oxathiapiprolin, din grupa 49 FRAC, care, în experiențele DuPont din Statele Unite a redus cu 76% – 98% apariția bolii față de varianta cu seminţele netratate și cu 21%-40% față de alte produse similare. Cercetările din universități au confirmat reducerea semnificativă a infecțiilor comparativ cu alte produse.

 Informații suplimentare

Mana este o boală de carantină în majoritatea țărilor. Din acest motiv, combaterea  ei este obligatorie, ceea ce implică controale oficiale la importul și exportul de seminţe. Prin anii 80-90, când primeau seminţe pentru semănat, australienii dezinfectau achenele (fără a le afecta germinarea), cu apă fierbinte și apoi le tratau cu fungicide.

În anul 1990, un material pregătit de două organizații (CABI – Centrul Internațional pentru Agricultură și Bioștiință și EPPO – European and Mediterranean Plant Protection Organization) pentru UE recomanda:  „Probe din seminţele importate ar trebui urmărite timp de 2 ani în containere și identificate rasele prezente. Dacă pe parcela semănată cu seminţe din import s-a găsit o rasă de mană de proveniență străină, pe parcela respectivă nu se mai cultivă floarea-soarelui”.

Acestea erau cerințele în 1990. În acel moment   erau prezente în România două rase de mană, Șesan una europeană (100) și alta americană (300). În 2008  erau cunoscute în lume 35 de rase, dintre care 5 erau dominante.  Serbia Din anul 2000 și până în prezent, au fost identificate 15 noi rase comun.

În Franţa, în 2018 au fost monitorizate 664 de parcele semănate cu floarea-soarelui din toate regiunile în care se cultivă. Când proporția plantelor infectate depășea 5%, se luau probe și se identifica rasa în laborator. Păstrând proporția suprafețelor cultivate cu floarea-soarelui în 2017, în România ar fi trebuit inspectate 1128 parcele (998 mii ha în România, față de 587 mii ha în Franţa).

Prin Decretele emise în 2006 și 2011 privind combaterea manei, fermieri francezi sunt obligați:

  • Să nu semene floarea-soarelui 2 ani consecutivi pe aceeași parcelă. În schimb, noi îi încurajăm în mod indirect să o facă, prin GAEC 6, unde se specifică faptul că floarea-soarelui poate fi cultivată cel mult 2 ani în cultură repetată.
  • Dacă totuși se întâmplă așa ceva, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
    • În al doilea an să semene sămânţă netratată cu Apron XL împotriva manei, aparținând unor hibrizi rezistenți. Aceștia pot fi semănați fără tratament la sămânţă.
    • În următorii 2 ani să nu mai semene pe parcela respectivă floarea-soarelui.
  • Dacă proporția plantelor infectate depășește 30% într-o parcelă, fermierii sunt obligați să anunțe serviciul regional responsabil de protecţia plantelor înainte de 1 iulie anul curent.
  • Pe parcelele în care procentul de infecție a fost mai mare de 30%, este interzisă cultivarea florii-soarelui în următorii 3 ani.

Cine  ar trebui să fie de acord cu această derogare?

  1. Fermierii. Chiar dacă s-au tratat seminţele cu Apron XL și au semănat hibrizi toleranți la mană, nu au putut împiedica apariția bolii, deoarece ciuperca rezistă în sol până la 14 ani, dar inoculului îi  scade virulența suficient după 2 ani de pauză și foarte semnificativ după 5- 6 ani.  Din cauza suprafețelor mari infectate anul acesta, dacă în preajma semănatului (5 zile înainte și după însămânțare) precipitațiile depășesc 20 l/mp și temperaturile variază între 10-15 oC, vor fi din nou probleme.
  2. Companiile de seminţe. Niciun hibrid creat până acum nu este rezistent la toate rasele care apar. Din păcate nu știm întotdeauna cu ce rase ne confruntăm și nici repartiția lor geografică. Din acest motiv, nimeni din România nu poate recomanda cultivarea unui hibrid fără tratamentul aplicat la seminţe, așa cum se face în Franţa.La cei mai mulți hibrizi, toleranța la mană este dată de genele specifice de rezistență Pl. Acestea sunt depășite de noi rase virulente. Se comercializează și hibrizi cu rezistență cantitativă, unde, un grup de gene conferă rezistență împotriva mai multor rase. Apariția rezistenței este mai rară în acest caz.
  3. Companiile care produc produse pentru protecţia plantelor. Cea mai bună protecție o asigură un amestec de substanțe active, din grupe diferite FRAC, deoarece au moduri diferite de acțiune și se previne astfel apariția rezistenței. Specialiștii de la Corteva și Syngenta au colaborat pentru realizarea acestei soluții de protecție.
  4. Oficialitățile române. Mana este o boală de carantină în majoritatea țărilor. De aceea, combaterea  ei este obligatorie, ceea ce implică controale oficiale la importul și exportul de seminţe și elaborarea unor reguli de producţie. Fermierii români așteaptă implicarea activă a oficialităților în rezolvarea acestei probleme.

Fermierii români așteaptă implicarea activă a oficialităților în rezolvarea acestei probleme.

Facebook Comments