Parteneri în performanță

 

Pentru că are cu ce, o genetică foarte performantă, de locul 1 sau 2, uneori „după cum bate vântul” (mulți fermieri au remarcat faptul că la rapiţă producţiile mai mari înainte de ploi au fost obținut de hibrizii Pioneer, iar după ploi de hibrizii Dekalb, datorită rezistenței la scuturare, încă neegalată), Monsanto provoacă fermierii la concursuri pentru obținerea unor recorduri anuale de producţie. Anul acesta însă unii fermieri au fost premiați cu derogare. Una dintre cauzele secundare a fost, după părerea mea, lipsa unei comunicări eficiente cu fermierii care au dorit să doboare recorduri de producţie.

„Concurenții” au fost foarte aproape de 6 t/ha la rapiţă și de 20 t/ha la porumb. Dar spre cinstea lor și a companiei, nu au făcut rotunjiri ca să dea bine în ochii lumii.

Nu este ușor să obții 20 t/ha la porumb. Pentru asta trebuie condiții pedoclimatice (foarte) favorabile, un hibrid cu potențial mare de producţie și o tehnologie optimizată, cu inputuri bine alese și în cantitate suficientă.

Unul dintre celebrii cercetători britanici, atât de des citați, m-a sfătuit ca atunci când nu pot controla un fenomen, să măsor parametrii care-l definesc.

Să vedem ce ar fi trebuit să urmărească fermierul.

Nu e nimic grav că unui fermier i-au lipsit 522 kg/ha pentru a atinge 20 t/ha, dar nu e bine că nu știe „ce l-a lovit”, de ce a ratat cu atât de puțin obiectivul pe care și l-a propus.

În Statele Unite sunt organizate astfel de concursuri. Fiecare concurent este urmărit de câțiva arbitri, care sunt în același timp și consultanți. Astfel, fiecare fermier știe de ce și-a ales un anumit hibrid, de ce folosește o anume tehnologie etc.

Fermierul nostru în schimb este ferm convins că dacă ar fi avut 2000 de plante în plus/ha, adică 100.000 plante/ha, ar fi sărit depășit pragul de 20 t/ha.

Nu cred că densitatea este factorul limitativ în acest caz. Într-o evaluare din Statele Unite, la o producţie de 16 t/ha, densitatea bine aleasă influențează recolta cu numai 8%, ceea ce ar putea însemna că densitatea a contribuit la producţia de 19.478 kg/ha din cazul nostru cu mai puțin de 1700 kg/ha.

Masa boabelor de pe un știulete (19748 kg/ha/98000 plante/ha) a fost de 199 g. Cu un plus de 2000 de plante/ha, adică o densitate de 100.000 plante/ha, producţia ar fi fost mai mare cu cel mult 398 kg/ha, deci sub 20 t/ha (19,876 t/ha).

În schimb nu se vorbește suficient despre unul din punctele interesante ale tehnologiei folosite, fertilizarea. Este remarcabil faptul că au fost condiții excepționale în care s-au obținut 20 t/ha aplicând doze mici de îngrăşăminte: complexe toamna, uree și „azot lichid”, primăvara, în 3 faze, câte 30 kg N/ha. Puțin peste 100 kg N/ha?

Ce s-ar putea spune totuși despre această situație?

  1. Pentru realizarea unei producţii de 20 t/ha, porumbul absoarbe cantități mari de îngrăşăminte (350-400 kg N/ha). Pentru ca recolta să fie profitabilă la acest nivel de producţie, trebuie făcute în mod obligatoriu analize pedologice, agrochimice și de plantă. Dacă nu au fost făcute analize de sol, iar doza a fost puțin mai mare de 100 kg N/ha, am putea spune că a fost o întâmplare foarte fericită. Dacă nu se pot da explicații, măcar niște ipoteze ar trebui discutate.
  2. S-a semănat devreme, în soluri posibil reci. În acest caz, utilizarea îngrăşămintelor starter este recomandată pentru a îmbunătăți absorbția rapidă a fosforului, care stimulează creșterea rădăcinii în primele faze. În ferma respectivă, îngrăşămintele complexe au fost aplicate toamna.
  3. Ar fi foarte interesantă o explicație corectă și amănunțită a acestei fertilizări de succes.
  4. Despre hibrid ar fi multe de spus. Este el cel mai potrivit pentru o producţie record?
    1. Descrierea în catalog este oarecum descurajantă: este recomandat mai ales fermierilor care au terenuri cu potențial scăzut sau aplică o tehnologie medie. Mărimea dozei de azot folosită pare să indice faptul că s-a ales o tehnologie medie.
    2. Dar.. are un potențial de producţie ridicat.
    3. În catalog, potențialul descris depășește  12 t/ha. Este adevărat, la neirigat. Oricum, până la 20 t/ha este însă… fotosinteză lungă.
    4. Dar despre irigarea prin picurare făcută în fermă nu s-a spus nimic concret.
    5. În Italia se recomandă densitatea de 100.000 plante/ha numai pe solurile foarte fertile. Producţia realizată (19.478 kg/ha) cu o doză modestă de îngrăşăminte pare a indica soluri fertile.

Concluzii

Se pare ca această testare a avut două planuri:

  • Monsanto a vrut să testeze potențialul de producţie al unuia dintre cei mai productivi hibrizi din portofoliu în condiții de tehnologie contrastantă: densitate mare, irigare dar îngrăşăminte puține. Experiment reușit!
  • Fermierul care credea că poate obține 20 t/ha cu o tehnologie standard. Va mai încerca și la anul. Succes!
  • Cred că Monsanto ar trebui să premieze nu numai mărimea producţiei (asta pentru a arăta concurenței cine e mai tare), dar și tehnologiile inovative în care excela odinioară și în România (până în 2007), cum ar fi irigarea prin picurare la porumb.
  • Îmi pare rău că scriu acest articol într-o manieră puțin critică, dar cred că cei care au rezultate bune de producţie și vor să-și împărtășescă experiența, trebuie s-o facă clar și destul de amănunțit.
Facebook Comments