Lumiposa, un produs foarte util în protecția integrată a rapiţei

 

Subiectul pe scurt, pentru cei grăbiți

  1. Corteva a omologat primul insecticid pentru tratarea seminţelor de rapiţă care poate înlocui insecticidele neonicotinoide interzise.
  2. Substanța activă, ciantranilipol, este preluată prin contact și ingestie. Afectează funcția musculară a insectelor, acestea rămânând paralizate după ce rod din limbul frunzelor.
  3. Nu afectează germinația seminţelor tratate, chiar dacă acestea sunt păstrate un timp îndelungat.
  4. Face parte din grupa 28 de insecticide conform IRAC – Insecticide Resistance Action Committee)/Comitetul de Acțiune pentru Rezistența la Insecticide.
  5. Omologarea a fost făcută pentru controlul următoarelor insecte între fenofazele răsărit – 4 frunze: Psylliodes chrysocephala (puricele cruciferelor), Phyllotreta spp. (puricele negru și vărgat), Dellia radicum (musca rădăcinilor), Athalia rosae (viespea rapiței).

De ce 4 frunze?

  • În primele faze de vegetație, până la 4 frunze, rădăcinile au un ritm de creștere rapid, iar partea epigee (aparatul foliar și tulpina), unul mai lent. Din acest motiv, creșterile mici ale frunzelor nu pot compensa pagubele produse de pureci și de larvele de viespe.
  • După 4 frunze, pivotul rădăcinii se lignifică suficient pentru ca larvele de Delia să nu mai poată perfora rădăcina principală.

Detalii despre subiect, inclusiv concluzii, găsiți în textul de mai jos

Cu toată opoziția cultivatorilor de porumb, floarea-soarelui și rapiţă din mai multe țări din Uniunea Europeană, insecticidele neonicotinoide au fost interzise (cu excepția derogărilor, inclusiv cele de anul acesta), deși din punct de vedere tehnologic, acestea erau foarte eficace. Primul dintre insecticidele pentru tratamentul seminţelor de rapiţă care vor înlocui cu succes neonicotinoidele este Lumiposa, un produs Corteva.

Corteva este un partener ideal pentru mulți fermieri, deoarece oferă hibrizii și soiurile Pioneer cu potențial foarte ridicat de producţie și produse pentru protecţia plantelor cu eficacitate ridicată.

Și un lucru foarte important, prezentarea produselor se face cu onestitate tehnologică. Mă refer la faptul că firma DuPont a fost printre primele companii care au menționat în eticheta produselor modul lor de acțiune și grupa IRAC din care fac parte, informaţii utile pentru a evita apariția rezistenței la „bioagresori” (buruieni, agenți fitopatogeni și dăunători). Ca principiu, pentru două tratamente consecutive n-ar trebui să se folosească produse din aceeași grupă (cu același mod de acțiune). Amănunte în limba engleză despre IRAC ( Insecticide Resistance Action Committee)/Comitetul de Acțiune pentru Rezistența la Insecticide), găsiți mai jos.

http://www.irac-online.org/modes-of-action/

Insecticidul Lumiposa  (grupa 28 de insecticide), este un produs pentru tratamentul seminţelor de rapiţă, care protejează cultura de atacul timpuriu (până la 4 frunze, BBCH 14), al unor dăunători precum Psylliodes chrysocephala (puricele cruciferelor), Phyllotreta spp. (puricele negru și vărgat), Dellia radicum (musca rădăcinilor), Athalia rosae (viespea rapiței).

Toate produsele, fie că sunt seminţe sau produse pentru protecţia plantelor, trebuie să facă parte din tehnologii integrate de producţie, pentru a se obține profitul maxim posibil pentru o anumită situație, respectând în același timp condițiile impuse pentru protejarea mediului.

Deoarece un insecticid trebuie să aibă o eficacitate ridicată împotriva unor dăunători țintă, dar în același timp să aibă o toxicitate redusă, efectul lui este limitat la perioadele critice.

O astfel de perioadă este cuprinsă la rapiţă între răsărit și 4 frunze.

De ce 4 frunze?

  • Puricii  de pământ (Phyllotreta spp.), puricii cruciferelor (Psylliodes chrysocephala), produc pagube semnificative când atacă timpuriu, deoarece până în fenofaza de 4 frunze rapiţa „acordă atenție mai mare” sistemului radicular, iar creșterea frunzelor este lentă. Din acest motiv, creșterea redusă a aparatului foliar nu poate compensa pagubele provocate de purici.
  • Același lucru este valabil și la Athalia rosae (viespea rapiței). Trebuie menționat faptul că rapiţa este sensibilă la atacul larvelor până în fenofaza de 6 frunze, ceea ce înseamnă că efectul de protecție al Lumiposa este mai mic în această fază (6 frunze), din cauza efectului de diluție (biomasă mai mare a plantelor  de rapiţă). În plus, trebuie să ținem cont de faptul că seminţele sunt mici, deci și cantitatea de insecticid care aderă pe suprafața seminţelor este redusă.
  • După fenofaza de 4 frunze, larvele de Dellia radicum (musca rădăcinilor), nu mai reușesc să pătrundă (ușor) în pivot, deoarece acesta s-a lignificat suficient ca să reziste atacului. Sunt distruse doar (o parte din) ramificațiile laterale ale pivotului.

Rezultatele testărilor efectuate de către DuPont au arătat că  Lumiposa are o eficacitate comparabilă cu cea a neonicotinoidelor și în plus, prezintă un risc redus pentru albine și alți polenizatori, dacă sunt aplicate corect. De asemenea nu afectează germinația nici când sămânţa tratată este păstrată perioade mai lungi de timp (de exemplu, când nu a putut fi semănată în anul producerii, din cauza secetei din perioada semănatului).

Substanța activă, ciantranilipol, afectează funcția musculară a insectelor, acestea rămânând paralizate după ce ingeră insecticidul în timp ce rod din limbul frunzelor. Așadar, pentru ca insecticidul să aibă efect, dăunătorii trebuie să consume întâi din plantele provenite din seminţele tratate. Aceasta înseamnă că atacul puricilor și a larvelor de viespe se observă ușor, chiar dacă seminţele sunt tratate corect.

 

Plantele cu foliajul afectat de atacul puricilor Psylliodes cresc mult mai încet decât cele protejate de Lumiposa.

 

Același lucru este valabil și în cazul puricilor de pământ (Phillotreta).

ATENȚIE LA SURSA DE INFORMARE!

„Internetul găzduiește” atât informaţiile corecte, actualizate, despre un anumit subiect, cât și pe cele mai vechi, care nu mai sunt valabile sau sunt greșite.

De exemplu, se pot găsi informaţii conform cărora insecticidele nu pot afecta Delia radicum deoarece larvele se găsesc la 2-5 cm în sol și din acest motiv, acestea sunt inaccesibile. Concluzia a fost corectă până în acest an, când a fost omologat insecticidul Lumiposa.

Din fotografiile de mai jos, chiar dacă sunt făcute în condiții experimentale cu infestare provocată, se vede clar că Lumiposa reduce semnificativ efectele atacului de Delia.

Rădăcini protejate de Lumiposa

Rădăcini distruse de larvele de Delia în absența unui tratament eficace la sămânţă.

 

Concluzii

Lumiposa este un produs util care poate înlocui cu succes insecticidele neonicotinoide care au fost interzise la cultura rapiţei. Pentru ca efectul insecticidului să fie maxim, folosirea acestuia trebuie făcută în tehnologii integrate.

  • Populația de Delia poate fi redusă în mod drastic prin arătură.
  • Populațiile de purici din genul Phyllotreta pot fi controlate de multe ori prin aplicarea insecticidelor la marginea solelor, acolo unde rămân un timp înainte de a se deplasa spre mijlocul parcelei.
  • Pentru a evita migrarea puricilor din solele învecinate, se recomandă ca distrugerea samulastrei din acele parcele, să nu se facă când plantele de rapiţă au mai puțin de 4 frunze în loturile comerciale.
  • Semănatul devreme în condiții favorabile poate reduce atacul de Psylliodes chrysocephala, deoarece puricii ajung în solă după ce plantele au 4 frunze.
  • Semănatul timpuriu poate favoriza atacul de Delia.

 

 Mulțumesc Corteva pentru fotografiile puse la dispoziție

 

Facebook Comments