O discuție cu Ion Săvulescu (FMC) despre produse pentru protecţia plantelor este întotdeauna incitantă. Săvulescu este unul dintre puținii consultanți într-atât de bine informați și cu o experiență în câmp atât de bogată încât, aproape toate recomandările din etichetele produselor analizate sunt interpretabile, în funcţie de condițiile de moment dintr-o anumită solă.
Lucru absolut normal, ținând cont de faptul că orice companie își ia măsuri de siguranță și restrânge domeniul de aplicare a produselor pentru protecţia plantelor, pentru ca, în anumite condiții, chiar foarte rar întâlnite, să nu apară fenomene de fitotoxicitate. Pe de altă parte, fermieri din vestul țării combină mai multe insecticide pentru a avea eficacitatea „de odinioară”. Au apărut populații rezistente sau cumva calitatea unor produse…?
Un lucru remarcat de Ion Săvulescu a fost acela că în ceea ce priveşte erbicidarea la porumb în postemergenţă târzie (8 frunze), în acest an, mulţi fermieri au fost puşi într-o situaţie nedorită: au fost obligaţi să opteze pentru o aplicare uşor întârziată a unor erbicide, cu posibile efecte fitotoxice. Dar nu prea au avut de ales. Nu foarte mulţi agricultori au investit în echipamente pentru prăşit, de aceea, sunt obligaţi să erbicideze. Pierderile provocate de o eventuală fitotoxicitate cauzată de erbicidarea întârziată, ar putea ajunge la 600-800 kg/ha. Mulţi fermieri au observat că după erbicidarea cu anumite produse apare o stagnare în creştere. În schimb, pierderile determinate de buruieni pot fi mult mai mari, ducând, în cazuri extreme, la compromiterea producției.
De ce se evită aplicarea erbicidelor la porumb şi floarea-soarelui după stadiul de 8 frunze? Companiile producătoare de produse pentru protecţia plantelor recomandă încheierea erbicidării până în stadiul de 8 frunze la porumb şi la floarea-soarelui.
La porumb, în perioada cuprinsă între 8 frunze (la hibrizii timpurii) şi 10 frunze (hibrizii tardivi), are loc iniţierea florală: meristemul terminal (apexul) începe formarea primordiilor florale mascule (paniculul), iar ultimul meristem axilar formează primordiile inflorescenţei femele (ştiuletele). În aceasstă perioadă se determină numărul de rânduri de pe știulete.
La floarea-soarelui se întâmplă fenomene similare în perioada cuprinsă între 8-10 frunze: are loc determinarea numărului potenţial de seminţe.
Se poate aplica un erbicid pe bază de nicosulfuron până la 10 frunze? Există o singură modalitate de a afla: să se ceară sfatul unui consultant competent de la firmele care produc sau distribuie produse pentru protecţia plantelor. Despre ce este vorba?
Cum este normal, există mai multe metode de determinare a momentului erbicidării. În Statele Unite, uneori momentul erbicidării se stabilește în funcţie de înălțimea plantelor, asociind numărului de frunze formate o anumită înălțime. Se consideră că aprecierea stadiilor de vegetație după numărul de frunze este mai exactă, deoarece în anumite condiții de stres plantele cresc mai încet.
Să luăm ca exemplu erbicidul Accent 75 WG.
În România se recomandă aplicarea lui de la două la 8 frunze (BBCH 12-18), iar înălțimea costreiului din rizomi să fie de 15-20 cm.
În Statele Unite poate fi aplicat pe toată suprafața până când porumbul are 50 cm (6 frunze) , 60 cm sau chiar 90 cm (10 frunze), când se folosesc duze cu picături mari sau jetul de soluție este direcționat spre buruieni.
Recomandarea (aproape) generală este să se folosească duze cu picături mari atunci când se depășește înălțimea recomandată a porumbului în eticheta produsului. Un alt exemplu (pe lângă cel menționat mai sus), este erbicidul pe bază de 2,4 D. În etichetă se recomandă erbicidarea până la 20 cm înălțime, dar materialele de extensie menționeză faptul că dacă se aplică mai târziu, trebuie folosite duze cu picături mari.
Cum se stabilește numărul de frunze? Prima dintre metode este cea mai simplă: se numără toate frunzele apărute, inclusiv cele răsucite, aflate „în cornet” (în cazul de faţă – 8 frunze – vezi foto). Dacă se numără numai frunzele la care se vede ligula, atunci despre aceeaşi plantă se poate spune că are 6 frunze. Sau, se poate considera că planta are 7 frunze „desfășurate”, așa cum sunt numărate în scara BBCH.
Concluzie
Important este ca împreună cu consultantul să se aleagă perioada optimă pentru aplicarea fiecărui erbicid, care ar putea fi de 8, 9 sau 10 frunze, după socoteala fiecăruia.
Atenție! Pentru siguranță este bine să se aleagă cea mai restrictivă variantă.
Foto Arvalis Plantă de porumb cu 8 frunze: se numără prima frunză (cu vârful rotunjit) și frunza din cornet.