Horia-Victor Hălmăjan, Stelian Folică
Reducerea unor inputuri cum ar fi produsele pentru protecția plantelor și îngrășămintele chimice se poate face numai prin mărirea costurilor cu informarea corectă a fermierilor, de preferat prin cercetare și extensie.
Și cum nu se întrevede nicio îmbunătățire în acest sens, fermierii se bazează în totalitate pe informațiile pe care le primesc de la producătorii și distribuitorii de inputuri.
Bine intenționați, aceștia nu reușesc întotdeauna să îndeplinească această sarcină. De aceea, întâlnim și recomandări de genul „se aplică la avertizare”. Dacă dorim să reducem cantitatea de produse pentru protecția plantelor folosită, trebuie să mărim numărul de specialiști care pot avertiza fermierii, folosind modele de predicție.
Uneori distribuitorii modifică informațiile care ajung la clienți, derutând astfel pe fermierii care cunosc și varianta originală de la producătorul produsului respectiv. Acest lucru se întâmplă, deoarece se folosesc mai multe surse de informații, care de multe ori nu coincid.
Tehnologii sincronizate, particularizate cu filtre specifice
Cele mai eficiente recomandări pentru fermieri sunt cele în care informațiile tehnologice sunt sincronizate și particularizate prin unul sau mai multe filtre.
Pentru exemplificare, ne vom referi la descrierea produselor pentru protecția plantelor la rapiță, mai exact la fungicidele aplicate împotriva agentului patogen Sclerotinia sclerotiorum, ce provoacă putregaiul alb (al tulpinilor).
Un fungicid premium poate controla mai mulți agenți patogeni la aceeași specie, care pot avea particularități diferite, de exemplu perioade diferite de aplicare. În aceste cazuri, etichetele produselor sunt incomplete, deoarece nu pot fi descrise prea multe variantele de aplicare într-o singură etichetă.
De aceea, considerăm că o metodă potrivită pentru informarea corectă a fermierilor în situația în care lipsesc consultanții și extensioniștii, este elaborarea de către firmele producătoare a unor etichete online, cu informații sincronizate cu diferite filtre pentru fiecare produs.
Să vedem cum ar arăta o etichetă Bayer cu filtrele rapiță și Sclerotinia pentru fungicidul Folicur Solo -250-EW.
Bayer are etichete online pentru Folicur. Una dintre ele o puteți găsi mai jos.
https://www.cropscience.bayer.ro/Products/Fungicide/Folicur-Solo-250-EW
În această variantă, Folicur Solo este descris ca un fungicid cu spectru larg de acțiune, fiind absorbit rapid în plantă și translocat sistemic. El inhibă dezvoltarea patogenilor, cu efect preventiv, curativ și uneori eradicativ.
La rapiță de toamnă se utilizează doza de 1 l/ha pentru a combate putregaiul alb, pătarea brună și făinarea. Se aplică la avertizare, primăvara până la înflorit.
Informații din surse Bayer România cu filtrele „rapiță” și „Sclerotinia”
Din catalogul Portofoliul de rapita Dekalb 2022.pdf (bayer.ro), aflăm că la rapiță, fermierii nu trebuie să aștepte semnele unei infestări cu Sclerotinia, deoarece odată ce infecția este vizibilă, este prea târziu.
Din aceeași sursă, aflăm că momentul optim de aplicare al produsului Propulse pentru controlul Sclerotinia, este cel de înflorire deplină, adică atunci când 50% din florile de pe racemul principal sunt deschise, iar petalele primelor flori încep să cadă.
Concluzii
Există două posibilități de sincronizare particularizate cu filtre, pe care trebuie să le facă Bayer.
- Toate informațiile care se referă la același produs trebuie să fie foarte asemănătoare. De exemplu:
- nici un produs aplicat la rapiță împotriva Sclerotinia nu are efect curativ sau eradicativ. După apariția simptomelor de putregai alb, orice tratament este inutil.
- momentul optim de aplicare al produselor pentru controlul Sclerotinia, este cel de înflorire deplină.
- În ce sens se face sincronizarea? De la Folicur la Propulse sau viceversa?
- Se dau explicații pentru diferențele dintre practicile agricole efectuate. De ce sunt diferențe la aplicare între produsele care se aplică doar preventiv, la aceeași plantă, împotriva aceleiași boli, ca în cazul Folicur Solo/Propulse?
Următoarele explicații sunt păreri personale.
Tebuconazolul, substanța activă din Folicur Solo are o eficacitate medie împotriva Sclerotinia, lucru care este menționat și în eticheta produsului din Regatul Unit.
În eticheta Folicur Solo de la Bayer UK, aflăm că produsul se aplică de la începutul înfloririi la înflorire deplină, când ar putea reduce cu ceva atacul de Sclerotinia (give some reduction of Sclerotinia stem rot).
În Statele Unite, Propulse este considerat un vârf de gamă a produselor folosite împotriva Sclerotinia și antracnozei. Recomandările sunt să se respecte sfaturile specialiștilor din universități sau din sistemul de extensie în ceea ce privește momentul aplicării. Ceea ce înseamnă că nimic nu este bătut în cuie.
De ce trebuie aplicate fungicidele la căderea primelor petale?
Sclerotinia la rapiță este controlată de aplicarea fungicidelor la căderea primelor petale, deoarece infecția se produce (numai) prin petalele infectate care se lipesc pe frunzele și tulpinile ude, în urma ploilor ce cad timp de 7-10 zile la temperaturi mai mari de 7 oC noaptea și până la 20-25 oC ziua, iar umiditatea relativă trebuie să fie mai mare de 80% timp de 100 de ore. Petalele senescente lipite de plante se descompun și furnizează energie sporilor pentru infecție.
Pentru a nu fi infectate de ascospori, petalele trebuie „îmbrăcate” în soluția care conține fungicidul.
Propulse are proprietăți sistemice și translaminare, de aceea are o eficacitate mai mare decât tebuconazolul, care are un comportament sistemic.
Dar diferențele se micșorează considerabil dacă se aplică la momentul oportun.
Atunci de ce Propulse, unul din ce mei eficace fungicide se aplică în cel mai potrivit moment, iar Folicur, tebuconazolul care are un efect protector mai slab, se aplică în afara perioadei optime?
Din acest motiv am propus ca sincronizarea informațiilor să fie făcute de către Bayer.
Noi am ajuns doar până aici.
Când nu există condiții pentru infecție, nu se aplică fungicide.
Când presiunea infecției este medie, Bayer recomandă să se aplice Propulse, deoarece chiar dacă nu este nevoie de un fungicid atât de puternic pentru a evita formarea puținilor scleroți, produsul poate mări producția datorită stimulării fiziologiei plantelor.
Când pericolul de infecție este foarte mare, se pot aplica două fungicide. Primul este Folicur Solo, care se aplica foarte aproape de înflorire. Astfel, oricând vor apare primele petale, Folicur le poate „îmbrăca” timp de 14 zile, până când se aplică Propulse.
Rezultatele din Franța au arătat că al doilea tratament împotriva Sclerotinia este rareori profitabil.
Concluzii
Informațiile din cataloage trebuie sincronizate și explicate de către cei care dețin drepturile asupra produselor.
Pentru a putea înțelege dacă și cum un anumit produs este eficace împotriva agenților patogeni, fermierii trebuie să înțeleagă mecanismele prin care anumite boli acționează asupra plantei și modul de acțiune a produsului aplicat.
Se poate face agricultură și prin aplicare a produselor omologate și observare a efectelor, însă în condițiile unei varietăți foarte mare de produse omologate, procesul de învățare empiric ia mult timp și este foarte scump