În Germania, optimizarea controlului Sclerotiniei s-a făcut prin utilizarea unor modele de predicție a pierderilor de producție în cazul utilizării corecte a fungicidelor. Efectul de an este foarte puternic. Într-un an, numai 9% dintre tratamentele cu fungicidele care erau aplicate preventiv în fiecare an au fost profitabile. În alți ani, între 30 și 50% dintre tratamentele aplicate în perioada înfloritului au generat profit. PT303 are cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia din Europa. Acest lucru sună bine, dar nu spune mare lucru. Dar am apreciat onestitatea celor de la Pioneer. În catalogul Corteva din Regatul Unit, PT303 este descris ca primul hibrid comercializat în Marea Britanie declarat ca tolerant la Sclerotinia sclerotiorum „pe propria răspundere” de către Pioneer. Este deci o afirmație asumată, dar nu neapărat și o certitudine. PT303 în 6 testări Pioneer a fost mai mare cu 15%, față de un hibrid martor sensibil, ceea ce la o producție în jur de 4 t/ha, sporul este de 0,6 t/ha. La prețul de 600 lire sterline/t, prețul la poarta fermei, pentru 0,6 t/ha în plus fermierul câștigă 360 lire sterline, cca. 2030 lei /ha. În România nici măcar fermierii care au recoltat peste 4,5 t/ha de PT303 nu au remarcat toleranța la putregaiul alb al hibridului, deoarece este prezentat printre cei mai productivi hibrizi, care are ca bonificație toleranța la Sclerotinia. Dar dacă vrem să promovăm reducerea fungicidelor, chiar cu riscul de a pierde clienți, Pioneer ar trebui să încurajeze fermierii să reducă numărul de fungicide sau doar doza de aplicare, atunci când este utilizat PT303 dacă experiențele efectuate în România vor arăta că acest lucru este posibil.
Vă propunem să alcătuim împreună un ghid de bune practici pentru controlul bolilor la rapiță. Scopul acestui demers este de a ajuta fermierii să-și optimizeze singuri verigi tehnologice, folosind date colectate din exploatațiile proprii.
Am observat că unele informații utile sunt pur și simplu ignorate de fermieri, cum este cazul celor care au folosit hibridul PT303. Ne plângem că suntem obligați să reducem cantitatea de pesticide, dar când putem facem acest lucru prin metode destul de sigure (toleranța la Sclerotinia a hibridului Pioneer nu este încă foarte bine definită, dar efectul pozitiv este evident), nu numai că nu o facem, dar nici măcar nu încercăm.
De ce am ales controlul Sclerotiniei ca model pentru reducerea fungicidelor?
Este cea mai importantă boală la rapiță care se manifestă la înflorire, dar nu se înregistrează pierderi în toți anii, deoarece este nevoie de îndeplinirea simultană a 3 condiții pentru ca infecția să aibă loc: germinarea scleroților, vreme favorabilă și plante de rapiță aflate în stadiul sensibil la infecție.
Pe de altă parte, prin unul-două tratamente cu fungicide, se poate controla foarte eficient boala. Dar de ce să tratăm preventiv anual, dacă nu se manifestă în toți anii?
Așadar, dacă fermierii intervin cu succes în oricare dintre etapele propagării bolii, se poate reduce infecția și implicit numărul de tratamente aplicate.
În Germania, optimizarea controlului Sclerotiniei s-a făcut prin utilizarea unor modele de predicție a pierderilor de producție în cazul utilizării corecte a fungicidelor. În ani și locații diferite, s-au obținut rezultate foarte diferite.
Profitul fermierilor când modelele au dat rezultate corecte în 70-80% din cazuri, recomandând renunțarea la fungicide, a variat între 23-45 euro/ha (114-222 lei/ha).
În experiențe efectuate între 1981 și 2004, numai 30% dintre tratamentele aplicate în perioada înfloritului au generat profit.
În altă parte, numai în 53% din cazuri, aplicarea fungicidelor a fost justificată economic.
Efectul de an este foarte puternic. Într-un an cu o primăvară rece în perioada critică la înflorit, numai 9% dintre tratamentele cu fungicidele care erau aplicate preventiv în fiecare an au fost profitabile.
Concluzia 1. Fermierii români ar putea utiliza și ei aceste modele de calcul.
Până atunci însă, ar putea încerca o optimizare clasică, folosind în primul rând propriile observații.
Capitolul 1 Hibrizii
Notați numele hibrizilor cultivați în fiecare parcelă, împreună cu toate informațiile disponibile pentru aceștia.
Dacă vă interesează performanța, trebuie să cultivați cel puțin doi hibrizi: unul martor, care trebuie să fie dintre cei mai valoroși la momentul respectiv și unul nou, promițător.
Ipoteza 1. Să presupunem că vreți să cultivați doi dintre cei mai productivi hibrizi: PT303 și DK Expectation. Ce ar trebui să aflăm despre ei din diferite surse de informații, să zicem cataloagele Corteva și Dekalb:
PT303 are cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia din Europa. Acest lucru sună bine, dar nu spune mare lucru. Dar am apreciat onestitatea celor de la Pioneer. În catalogul Corteva din Regatul Unit, PT303 este descris ca primul hibrid comercializat în Marea Britanie declarat ca tolerant la Sclerotinia sclerotiorum „pe propria răspundere” de către Pioneer. Este deci o afirmație asumată, dar nu neapărat și o certitudine. (PT303303 is the first hybrid to be marketed in the UK with a CLAIM for tolerance to Sclerotinia)”.
Cum măsurăm toleranța la Sclerotinia? În catalogul Corteva din Regatul Unit lucrurile sunt mai clare: producția PT303 în 6 testări Pioneer a fost mai mare cu 15%, la un atac puternic de Sclerotinia, față de un hibrid martor sensibil, ceea ce la o producție în jur de 4 t/ha, sporul este de 0,6 t/ha. La prețul de 600 lire sterline/t, prețul la poarta fermei, pentru 0,6 t/ha în plus fermierul câștigă 360 lire sterline, cca. 2030 lei /ha. Se poate adăuga și cheltuiala nerealizată cu aplicarea unui fungicid (doza întreagă sau jumătate).
Astfel de informații ar trebui să existe și în materialele publicate în România. Nici măcar fermierii care au recoltat peste 4,5 t/ha de PT303 nu au remarcat toleranța la putregaiul alb al hibridului. Cred că acest lucru se datorează modului în care a fost prezentat hibridul: printre cei mai productivi hibrizi, care are ca bonificație toleranța la Sclerotinia. Acesta este modul de prezentare în Regatul Unit, deoarece în testările care se fac în Albion, se măsoară potențialul biologic de producție, adică se iau toate măsurile să nu intervină alți factori, incluzând Sclerotinia: rotația este de 5 ani, se aplică două fungicide contra putregaiului alb, nu se aplică regulatori etc.
Dar dacă vrem să promovăm reducerea fungicidelor, chiar cu riscul de a pierde clienți, Pioneer ar trebui să încurajeze fermierii să reducă numărul de fungicide sau doar doza de aplicare, atunci când se utilizează PT303 dacă experiențele efectuate în România vor arăta că acest lucru este posibil.
Concluzia PT303? Când sunt disponibile informații puține, cereți amănunte de la departamentele tehnic și marketing de la Corteva. Uneori, profitul se ascunde în detalii.
Al doilea hibrid este DK Expectation, care în Portofoliul de rapiță Dekalb® 2022 este prezentat cu un mare potențial de producție, care a variat de la 4,5 la 6,2 t/ha.
Deși se menționează faptul că hibridul are un comportament bun la Sclerotinia, procentul de pierderi de producție după infecția artificială pe tulpină cu Sclerotinia, în condiții de laborator, a fost exagerat de mare, de 41%. În literatura de specialitate se consemnează o pierdere maximă de producție de 50% în Regatul Unit, În majoritatea cazurilor, un atac puternic, determină pierderi de producție de până la 30%.
Concluzia DK Expectation
Este de neînțeles de ce Bayer consideră că reducerea producției cu 41% este acceptabilă, când pierderile se apropie de minimul istoric.
Ar putea fi totuși o confuzie, procentul de 41% fiind de plante infectate, iar pierderea de producție fiind de „numai” 20%, un procent mai ușor de acceptat.
Pentru optimizarea controlului la Sclerotinia prin Ghidul de bune practici în ferma proprie trebuie să se estimeze pierderile de producție.
Pierderile de producție sunt estimate împărțind procentul de plante infectate la 2.
La baza tulpinii se pot observa porțiunile infectate sau chiar scleroți. Se determină procentul de plante infectate din 100 de tulpini observate. Se poate repeta numărătoarea de 2-3 ori.
La modelul german, PED era destul de mare, între 13 și 25%, pentru producții de 5-3 t/ha. Motivele pentru PED atât de mare au fost următoarele: hibrizii de rapiță au o toleranță conjuncturală destul de mare la Sclerotinia: înflorire timpurie, perioadă scurtă de înflorire, vreme nefavorabilă infecției etc. De aceea, în trecut potențialul de infecție al acestui agent patogen a fost supraestimat, ducând la folosirea unor doze mari de fungicide necesare,
Deci am determinat pentru fiecare parcelă procentul de infecție, pierderile de producție și PED. Ce urmează?
Trebuie să stabilim factorii care au determinat diferențele dintre parcele.
Parcela cu cel mai puternic atac are multe tulpini uscate din cauza Sclerotiniei. În fotografia alăturată (Figura 1), procentul a fost de 40%
Ce facem pentru a nu lăsa scleroții (figura 2) care vor ajunge în sol să mărească presiunea de infecție?
Varianta 1: distrugerea scleroților.
1. Se fosește produsul Contans . prezent în materialele CETIOM de ani buni de zile, produsul verificat din greu în Franța și garantat de Terres Inovia, acum face parte din portofoliul Bayer și este acreditat cu un scor (iar m-am gândit la Bayern), de 70% de scleroți distruși. Se poate aplica prin încorporare atât pe miriștea de rapiță, cât și înainte de semănat sau după răsărirea plantelor.
2. Distrugerea prin îmbătrânire prin rotații lungi de 6-7 ani.
Varianta 2: reducerea numărului de scleroți formați
1. Alegerea unor hibrizi toleranți. Deocamdată este o singură posibilitate, dar în mare expansiune. Se estimează că PT303 a fost semănat pe 130-140.000 ha. După cum am mai spus, doar hibridul PT303 poate fi considerat tolerant, pierderile de producție fiind mai mici decât cele de la nivelul PED.
Hibrizii cu comportament bun față de Sclerotinia
Înălțimea mai redusă a hibrizilor
Când plantele sunt înalte, sunt pierderi mai mari la tratamentele făcute la înflorire. Controlul Sclerotiniei se face prin unul sau două tratamente în perioada înfloririi. PT303 este printre cei mai înalți hibrizi și ar produce pagube mai mari, dar toleranța manifestată cu bune rezultate în Franța și Regatul Unit, poate anula cel puțin unul din tratamentele cu fungicide.
Uneori hibrizii înalți sunt mai sensibili la cădere, dar nu este cazul lui PT303. Acesta, deși este printre cei mai înalți hibrizi, nu este sensibil la cădere. Aceasta este o calitate foarte utilă, ținând cont de faptul că în Regatul Unit la hibrizii testați nu se aplică regulatori de creștere.
Optimizarea controlului Sclerotinia sclerotiorum la rapiță
Concluzii capitolul 1
Alegeți cu grijă hibrizii. Dacă găsiți sămânță, folosiți hibrizii toleranți, cum este PT303.
Dacă folosiți hibrizi la care pierderile de producție sunt foarte mari, aplicați corect unul sau două fungicide. Este singura șansă de a obține profit.
În postarea viitoare vom calcula PED și vom analiza recomandările de utilizare a fungicidelor înțelese greșit.