Într-un an agricol bulversat de creșterea aberantă a prețurilor unor inputuri, cum ar fi îngrășămintele, fermierii sunt obligați să găsească soluții tehnice care să le permită obținerea unor recolte cât mai avantajoase din punct de vedere economic.
Afectați de scumpiri sunt și distribuitorii, deoarece vând cantități mult mai mici de îngrășăminte.
Biostimulatorii sunt o soluție teoretic posibilă pentru ieșirea din impas. Un biostimulant vegetal este orice substanță sau microorganism aplicat plantelor cu scopul de a spori eficiența nutriției, toleranță la stres abiotic și/sau trăsături de calitate a culturii, indiferent de conținutul său de nutrienți. »
Deoarece nu sunt descrise cu exactitate, o serie întreagă de substanțe de natură biologică și microorganisme care se aplică în cantități mici pe semințe, plante și rizosferă și pot influența creșterea plantelor prin efect direct sau indirect, sunt catalogate uneori ca biostimulatori. Majoritatea sunt de fapt biofertilizanți. Aceste produse, promovate printr-un un marketing convingător, par a fi soluția ideală pentru a face față contextului economic în care ne aflăm.
Din aceste motive, toți fermierii și distribuitorii care își permit, acceptă pariul lui Pascal. Pe scurt, pariul lui Pascal este acesta: dacă Dumnezeu există, cei ce cred în El câștigă infinit, iar cei ce nu cred, pierd aproape totul. Iar varianta agricolă ar fi: dacă biostimulatorii și produsele înrudite au efect asupra producției, folosirea lor aduce câștiguri atât fermierilor cât și distribuitorilor. Dacă biostimulatorii nu au efectul scontat, pierderile materiale sunt la fermieri, dar distribuitorii își pot pierde credibilitatea.
Extensioniștii de la universitatea din Minnesota au arătat că în 2018 în majoritatea cazurilor, biostimulatorii utilizați în statul american au fost ineficienți și nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. Producțiile nu au fost mai mari pe parcelele unde s-au aplicat produsele respective . Rezultate asemănătoare s-au obținut și în Franța și chiar în România.
Din aceste motive, „minnesotenii” recomandă ca fermierii să testeze în câmpurile proprii eficacitatea acestor produse prin testele în benzi efectuate în repetiții. Testarea în bandă constă în aplicarea produselor în benzi cu lățimea unui multiplu al combinei cu care se recoltează.
În Statele Unite, aproape întotdeauna fermierii trebuie să apeleze la consultanți/extensioniști sau la specialiștii de la companiile de semințe care să-i ajute să realizeze testele și să interpreteze rezultatele.
După cum ne dăm ușor seama, puțini fermieri români au acces la recomandările competente ale unor consultanți din sectorul public.
De aceea ar trebui să apeleze la marile companii de pe piață.
Biostimulatori aplicați pe semințele destinate semănatului.
Și marile companii de semințe au pariat pe „biostimulatori”. În plus, ele au un „teritoriu” de apărat: semințele destinate semănatului de la hibrizii pe care i-au creat.
De ce Corteva Agriscience, Bayer, Syngenta sau ori care altă companie, cărora le aparțin cei mai cultivați hibrizii de porumb din România, ar permite altor distribuitori să ofere biostimulatori pentru tratarea semințelor, când au și ei în portofoliu printre cei mai buni biostimulatori?
Să luăm cazul Corteva Agriscience.
Corteva Agriscience nu mai este din 2019 divizia de agricultură a „producătorilor de pesticide” DowDuPont, ci este o companie independentă, a cărui nume provine din cuvinte ce înseamnă inimă și natură.
Acest lucru arată în mod clar interesul tot mai mare pentru utilizarea produselor biologice, o tendință globală de altfel.
Pentru că își poate permite, Corteva Agriscience a cumpărat companii de top din domeniul biofertilizanților biologice sau doar pe cele mai bune produse biologice pentru a fi aplicate în mod industrial pe semințele Pioneer.
Așa au apărut în pachetul Lumigen de la Corteva Agriscience LumiBio Kelta – biostimulator pentru culturile hibride de porumb, floarea-soarelui și rapiță, cultura beneficiind de rădăcini mai puternice, absorbție îmbunătățită a nutrienților și reducerea stresului abiotic. În pachetul Acceleron de la Bayer există un biostimulator, B-360 care crește gradul de asimilare a apei și substanțelor nutritive – crește volumul radicular funcțional prin stimularea formării micorizei.
Pro și contra despre acutizare a biostimulatorilor
- Extensionișii de la Universitatea Minnesota nu au găsit sporuri semnificative de producție la aplicarea biostimulatorilor, dar aceștia au analizat biostimulatorii clasici, care se aplică în rizosfera plantelor.
- Experții de la Institutul Arvalis au analizat în 7 experiențe în 2019 și 2020, eficacitatea a 8 biostimulatori de pe piața franceză, asemănători cu cei folosiți de companiile de semințe, din aceleași categorii: bacterii, extracte de alge marine, extracte lignocelulozice, lignosulfonați, microelemente, fungicide cu „efect biostimulant”.
- Niciunul dintre biostimulatorii testați nu a determinat sporuri semnificative față de martor, nici de producție și nici fiziologice. Poate și din cauza faptului că eficacitatea biostimulatorilor depinde vreme, de tipul de sol, conținutul în materie organică, de lucrările solului, de rotație, de hibrid etc. Poate este nevoie de relația biostimulatorul potrivit în parcela potrivită.
- S-a lucrat cu 2 martori: un fungicid și același fungicid, asociat cu îngrășăminte starter compus din DAP. În acest din urmă caz, au fost înregistrate simulări ale fiziologiei plantelor:
- Mai mult decât biostimulator, Lumibio Kelta, propus de Corteva Agriscience are efect fertilizant, fungic și de stimulare a creșterii. Din acest motiv s-ar putea să nu fie considerați biostimulatori, deoarece după unele criterii aceștia nu trebuie să aibă aport de nutrienți, dar vor fi soluția tehnică câștigătoare.
- Cu excepția marilor companii de semințe, puține alte organizații pot testa biostimulatorii într-un număr suficient de mare de repetiții. Pentru a stabili doza de azot la porumb în Cordonul porumbului, specialiștii Pioneer au analizat 298 de teste efectuate în 6 state din regiune.
- Cum nu ne putem baza încă prea mult pe datele obținute în testele organizate în fermele din România, rezultatele cu biostimulatorii propușii de firmele de semințe vor fi validați probabil de testele organizate în câmpurile proprii.
Concluzia este clară: chiar dacă actualii biostimulatori aplicați pe sămânță nu determină creșteri semnificative de producție, sunt importanți pentru răsărirea și închiderea lanului.