„Răsfoind” pagini din Facebook am găsit câteva intenții „războinice” ale unor tineri fermieri, care s-ar lua la trântă cu tehnologiile clasice aplicate primăvara la rapiţă.
Sunt şi fermieri care afirmă că au depășit limitele tehnologiilor clasice şi au fost mulţumiţi de rezultate. Ei experimentează, uneori în situaţii de risc, doze diferite de pesticide, utilizarea lor în amestec sau momentul aplicării. Aceasta este o problemă care ar trebui rezolvată odată şi odată. Informaţii pe care în Franţa fermierii le obţin de la institutele de cercetare aplicativă cum ar fi Arvalis, Terres Inovia, de la camerele agricole sau de la consultanţi, la noi sunt fie inaccesibile, fie doar „şoptite” de specialiştii care le cunosc, dar nu le pot face publice în mod oficial.
Din păcate, doar experimentând singuri pot ajunge fermierii români curioşi la soluţii tehnice care pot face diferenţa, în bine sau în rău Problema este că astfel de informaţii care circulă între fermieri nu sunt foarte sigure. Deşi sunt bine intenţionaţi, uneori fermierii care comunică rezultatele experienţelor proprii nu remarcă amănunte esenţiale legate de condiţiile experimentale. Aşa că aceeași tehnologie poate avea efecte diferite.
- Erbicidarea întârziată primăvara
Definim erbicidarea întârziată: după apariția bobocilor florali deasupra plantelor.
În principiu se aplică această regulă tuturor erbicidelor care controlează buruienile dicotile.
Cele mai bune rezultate la folosirea primăvara a erbicidului Galera se obţin dacă se aplică înainte de alungirea tulpinii.
Dacă se aplică prea târziu, pot apare fenomene de fitotoxicitate. Sunt unii fermieri care nu au observat efecte fitotoxice, dar nu au reușit să găsească motivele pentru care întârzierea nu a fost penalizată.
Dacă nu se aplică, există varianta recoltării divizate (foto 1 și 2).
- Amestecul de produse (tankmix)
Atenție la amestecul de produse. Cereți opinia distribuitorilor și citiți cu atenție etichetele.
Nu se recomandă utilizarea primăvara a amestecului format din Galera Super (240 g/l clopiralid + 80 g /l picloram + 40 g/l aminopiralid), cu alte produse.
Este foarte important modul în care sunt combinate produsele. Nu faceți analogii, ci respectați recomandările din etichete. De exemplu, în Marea Britanie, erbicidul Galera (267 g/litre clopiralid + 67 g/litre picloram), putea fi amestecat cu insecticidele Mavrik sau cu cele pe bază de lambda-cihalotrin, fără probleme. Dar amestecurile Galera + Mavrik + Caramba sau Galera + lambda-cihalotrin + Caramba nu sunt compatibile.
Efectele unui amestec de fungicid, insecticid și îngrăşăminte foliare se pot vedea în foto 3.
- Nu încercați imposibilul: nu toate bolile la rapiţă se pot controla eficient cu fungicide.
Înainte de a aplica fungicide, verificați calitățile hibrizilor pe care i-ați semănat. Hibrizi care sunt foarte puțini sensibili la Phoma (grupa I, fără rezistență specifică), nu au nevoie de tratament. Hibrizii foarte puțini sensibili cu rezistență specifică (grupa II), pot prezenta simptome pe frunze toamna, dacă au apărut rase mai virulente. Nici aceștia nu au nevoie de fungicide, dar dacă a avut loc necroza coletului (observată la recoltare), anul următor în zona respectivă trebuie cultivați hibrizii din grupa I de rezistență.