Într-un articol anterior, spuneam că ar trebui menționați hibrizii cu rezultate acceptabile în lotul de restriște de la Orezu din acest an, chiar dacă există opinia că hibrizii de porumb cu producții „decente” în anii cu condiții nefavorabile, nu vor realiza producții competitive în anii cu condiții optime.
Nu ne putem aștepta ca rezultatele obținute la Orezu să confirme sau nu idea mai sus menționată, dar merită să menționăm următoarele observații.
Producţiile mai mari de 4 t/ha au fost obținute de cei mai buni hibrizi selectați de la companiile de seminţe, după cum urmează:
- Locul 1 a fost ocupat de HI CORN 450, FAO 450, de la Caussade, cu o producţie de 5773 kg/ha.
- Împreună cu HI CORN 350, FAO 350, locul 4 cu 4012 kg/ha, au fost creați după conceputul Hi CornCS, și sunt cei mai buni hibrizi de porumb ai companiei. De remarcat inspirația cu care au fost aleși cei 6 hibrizi Caussade, deoarece locul 5, cu 3767 kg/ha a aparținut acestei companii.
- Locul 2 l-a ocupat DKC 5709, FAO 470, cu 5308 kg/ha. Este un hibrid nou, deci „foarte dotat” din punct de vedere genetic pentru realizarea unor producţii mari, potrivit doar pentru fermele cu nivel de producţie mediu (7-12 t/ha) şi ridicat (peste 12 t/ha).
- Locul 3, cu 4036 kg/ha, a fost ocupat de CERA 450, FAO 450, care în 2017 a realizat la Fundulea o producţie de 11,5 t/ha.
Concluzii
- Există situații în care cei mai noi hibrizi au în bagajul genetic și gene care le oferă toleranță la anumite condiții nefavorabile. Acest lucru este foarte important, deoarece au cam dispărut de pe piață hibrizii „rustici”, toleranți la condițiile nefavorabile. Unii specialiști consideră că hibrizii defensivi sunt doar pentru lumea a treia agricolă, în timp ce alții recomandă cultivarea împreună a „hibrizilor defensivi și ofensivi”.
- Hibrizii de tip HI CornCS par a fi rezolvat problema pe jumătate. De ce doar parțial? Companiile de seminţe nu pot asigura întotdeauna întreaga cantitate din hibrizii ceruți de fermieri. Și uneori, fermierul comandă un hibrid, dar primește ce prisosește în depozit.
- Dacă s-ar publica toate rezultatele, cu explicațiile de rigoare când este cazul, fermierul ar putea alege mai bine hibrizii propuși de distribuitori, refuzând pe cei cu producţii mici. Căci, indiferent cât am acuza condițiile nefavorabile, există hibrizi care participă la testări, doar pentru a se obține o medie mică a experienței, pentru a crea iluzia că unii hibrizi depășesc cu mult media lotului.
- Am văzut că cei mai productivi hibrizi pot fi și cei mai toleranți la anumite condiții nefavorabile. Sunt însă și hibrizi care n-ar trebui cultivați, singurul argument pentru semănatul lor fiind acela că se găsește sămânţă pe piață, iar unii consideră că tot e mai bună decât cea din pătul. Dar nu întotdeauna!
Facebook Comments